Zupa z pora brzmi trochę bezbarwnie? Przepis codogara wzbogacił ją tłuczonymi orzechami włoskimi. Jest równocześnie lekka i pożywna – podana z grzankami z ciemnego pieczywa jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i zdrowa. I nie daj się zwieźć pozorom – zupa porowa może również stanowić elegancką przystawkę do dania głównego!
Zupa porowa przepis
Zacznij od przecięcia wzdłuż porów. Następnie dokładnie je opłucz pod bieżącą wodą. Potem pokrój w cienkie półplasterki.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę
Marchew zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
Kromki chleba pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy i wrzuć pory. Podsmażaj je 3 minuty, aż się lekko przyrumienią.
Po tym czasie dodaj 2 łyżki masła oraz cebulę i podsmażaj 3 minuty.
Dodaj kieliszek białego wina. Gdy alkohol wyparuje, całość przełóż do garnka i dodaj startą marchew oraz całość zalej bulionem drobiowym.
Zupę gotuj przez 20 minut, po czym dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Po ponownym zagotowaniu przykryj pokrywką i odstaw.
W tym czasie na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy przyrumień chleb i dopraw go solą, chili oraz ziołami prowansalskimi.
Gotową zupę nalej na talerz, posyp grzankami,pokruszonymi orzechami i posiekaną natką pietruszki.
Najlepiej białe, jeśli chcemy jasny kolor zupy. Jednak zielone też można w ostateczności dodać.
julka
2013/10/30 14:13
wyszła przepyszna, dokładnie taka jak na zdjęciu :)
ola
2015/01/07 12:47
smakuje świetnie, właśnie zrobiłam
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Zupka palce lizać, robilam bez wina :)
Wykorzystujemy tylko białe części pora?
Najlepiej białe, jeśli chcemy jasny kolor zupy. Jednak zielone też można w ostateczności dodać.
wyszła przepyszna, dokładnie taka jak na zdjęciu :)
smakuje świetnie, właśnie zrobiłam