Przepis na doskonałą surówkę z białej kapusty. Bogate źródło witamin i niezwykły smak. Jej przygotowanie nie przysporzy Wam problemów, a smak powali na kolana.
Surówka z białej kapusty przepis
Kapustę bardzo drobno poszatkuj na szatkownicy lub zrób to nożem.
Kapustę włóż do durszlaka i solidnie dopraw ją solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Następnie posyp ją delikatnie solą i cukrem. Całość wymieszaj i pozostaw na 10 minut.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach do miski.
Pietruszkę bardzo drobno posiekaj i umieść ją w misce.
Kapustę bardzo dokładnie odciśnij z soku i razem z cebulą przełóż ją do miski
Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach do miski.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem, odrobina cukru i octu. Całość skrop lekko olejem i bardzo dokładnie wymieszaj.
Surówkę odstaw pod przykryciem na 20 minut do lodówki.
Witam, surówka mniam ale jeśli ktoś stosuje się strikto do przepisu to proszę o uwzględnienie kilku rzeczy :) : pół cebuli wystarczy, ocet jabłkowy mała łyżeczka (nie więcej) i poł jabłka albo wcale :)
Mariusz
2017/09/14 17:16
klasyczny smak surówki z białej kapusty podawanej w dobrych lokalach, nigdy nie mogłem go odkryć. teraz często będę mógł sam robić tą smaczną prostą surówkę. bardzo istotne by nie spaprać smaków w tej surówce są maserowanie kapusty i ocet. to są te niuanse które decydują o smaku. WIELKIE DZIĘKI . PZDR.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Witam, surówka mniam ale jeśli ktoś stosuje się strikto do przepisu to proszę o uwzględnienie kilku rzeczy :) : pół cebuli wystarczy, ocet jabłkowy mała łyżeczka (nie więcej) i poł jabłka albo wcale :)
klasyczny smak surówki z białej kapusty podawanej w dobrych lokalach, nigdy nie mogłem go odkryć. teraz często będę mógł sam robić tą smaczną prostą surówkę. bardzo istotne by nie spaprać smaków w tej surówce są maserowanie kapusty i ocet. to są te niuanse które decydują o smaku. WIELKIE DZIĘKI . PZDR.