Obiad po polsku, czyli domowe gołąbki
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego ( łopatka, karczek )
- 300 g ryżu białego
- 1 łyżka majeranku otartego
- mielona słodka papryka
- sól i pieprz do smaku
- 50 g masła
- 1 jajko
- 2 średnie cebule
- 1 kapusta biała, włoska lub czerwona
TO CI SIĘ PRZYDA
- duży garnek
- naczynie żaroodporne
Porada szefa kuchni
Oddzielając liście kapusty pamiętaj że 2 pierwsze to wierzchnie liście więc są zbyt twarde i należy je wyciąć. Można wykorzystać je do bulionu, aby wygotować z nich smak. Dalszą obróbkę wycinania liści ułatwisz sobie usuwając głąb (jest to swego rodzaju trzpień od którego wyrastają liście), a następie całą głowę sparz w garnku z gotującą się wodą. Kontroluj miękkość liści, aby nie były zbyt twarde ponieważ przy zwijaniu mogą popękać. Gotowe liście rozłóż na płaskiej powierzchni i cięciem filetującym wytnij zgrubiałą część. A kiedy już wyjmiesz gotowe gołąbki z garnka, pozostaw je na chwile do ostygnięcia, pozbądź się wody i przesmaż je na oleju, aż będą rumiane - tu tkwi sekret doskonałego smaku .
Obiad po polsku, czyli domowe gołąbki przepis
- Z kapusty wytnij głąb. W dużym garnku (takim, w którym zmieści się cała główka kapusty) zagotuj wodę.
- Do gotującej się wody włóż kapustę. Po kilku minutach obierz wierzchnie liście, które już zdążyły zmięknąć. I tak sukcesywnie po kolei, co kilka minut obieraj i wyciągaj kolejne liście.
- Wybierz najładniejsze i największe liście.
- Ryż gotuj trochę krócej, niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie dodaj go do surowego mięsa, a następnie przypraw solą, pieprzem, majerankiem, papryką oraz przesmażoną na maśle cebulą, pokrojoną w drobną kostkę.
- Całość wyrób z jajkiem, aż masa ładnie się połączy.
- Farsz nałóż na liście kapusty i formuj gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.
- Dno naczynia żaroodpornego lub garnka, w którym będziesz je gotować, wyłóż liśćmi pozostałymi kapusty. Gołąbki ułóż tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię naczynia. Możesz ułożyć je warstwowo.
- Następnie zalej je wodą, tak aby wszystkie zanurzone były w płynie.
- Gotuj je ok. 40 min. na małym ogniu lub piecz tyle samo w temperaturze 160 stopni C.
Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Właśnie taki smak gołąbków pamietam z dzieciństwa :-)
super :)
sa SUPER
ja robie gołabki w piekarniku :)
tak tego przepisu własnie używam ale dobra rada na spód garnka lepiej ułożyć dekielki od słoików kapusta się przypali :)
gołąbki pierwsza klasa o to mi własnie chodziło
wyszlo super
Witajcie
Mój przepis jest podobny aczkolwiek bogatszy jeśli chodzi o farsz.Oto jego składniki:
-500g mięsa mielonego
-200g wędzonki(zmielona lub drobniutko pokrojona)
-2 duże zeszklone cebule
-1 jajko
-1 i 1/2 ryżu ugotowanego
-pieprz vegeta przyprawa do mięs (polecam Delikat)
Jesli chodzi o doprawianie masy mielonej to dodaje czosne i pietruszke(świeza/suszona wymiennie)lub jak kto woli majeranek
Jutro gotujemy gołabki;)mmmniam
Ja czasem zamiast mięsa dodaje grzyby(jakie kto lubi) podsmażone z cebulką,doprawione pieprzem i vegetą,te gołąbki nauczyła mnie robić moja teściowa są one u nas obowiązkowo w święta :-)pyszne podane z podsmażaną cebulką.
Polecam sposób gotowanai kapusty w mikrofali! Sto razy lepsza opcja niż garnek. Nawet głąba nie cięłam.
Dzięki za przepis, ja je na koniec trochę podsmażyłem i zagęściłem sos odrobiną mąki.
ja do gołabków dodaję też odrobinę podgotowanej kaszy jęczmiennej.Są rewelacyjne,polecam
Właśnie zrobiłam są przepyszne!!! Polecam przepis
Moja mama nie daje jajka. W sumie ja też nie daję ale będę musiała spróbować i z nim. Za to dwie, trzy cebule zasmażane i dopiero do ryżu i mielonego.
Ja podsmażam mięso z cebulą, potem łączę z ryżem :)
Superowe ale ja robię jeszcze z czosnkiem
I ułożenie na liściach oraz gotowanie na wolnym ogniu zupełnie wystarczy. Nie mieszajmy do tego metalowych przykrywek.
Własnie je robie, i oby wyszły :) Moje gołąbki będą się gotowały na parze, bo mam odpowiedni garnek do tego. A do sosu polecam dodać odrobinę zasmażki z jednej łyżki masła i mąki i wtedy wychodzi pyszny. Ja nie dodaję śmietany.
Resztę farszu zostawiam na papryki faszerowane ale z odrobiną curry. Pozdrawiam!
zrobiłam wg przepisu i wyszły rewelacyjne z tym że kapustę dałam włoską (jest bardziej delikatna i krucha poza tym wg mnie lepsza do zabawy w zawijanie)no i do sosu dodałam puszkę pomidorów z puszki nie musiałam dzięki temu zagęszczać sosu a smak był prawdziwie pomidorowy :)pozdrawiam
W końcu wiem jak dobrze obgotować kapustę , dzięki wielkie!
Przepis super!
Robilem jakis czas temu golabki z Twojego przepisu:D byly super wszystkim smakowaly dla mnie maja maly sentyment i kojarza mi sie z noca kiedy urodzila mi sie moja corka:) Pozdrawiam. Marcin
Polecam gładki gotowane w szybkowaze ;) super przepis;)
Gołąbki bardzo dobre, w końcu dzięki temu przepisowi wyszły mi idealne – polecam.
Szukalam przepisu jakiego uzywala moja Mamusia i znalazlam! Zrobie na pierwsze Boze Narodzenie obchodzone bez niej. Tylko nie jestem pewna tego bulionu. Jak go zrobic? Czy wystarczy rozpuscic kostke jarzynowa w 1litrze wody? Jesli chodzi o ryz, to gotowala ten w woreczkach i czekala az napecznieje, pomimo ze potem gotowaly sie w golabkach. Golabki zawsze byly przepyszne :)
ok, dzieki
Dzis zrobilam wg przepisu I musze przyznać że palce lizać
Zabieram się jutro za gołąbki. Zawsze gotuje mięso (łopatkę + czasem boczek chudy) potem mielę. Do gołąbek obowiązkowo ryż + kasza jęczmienna, oraz podsmażona cebula. Czasem dodaję podsmażone pieczarki. Robię zawsze większą ilość do zamrożenia. Do tej pory robiłam ze zwykłej kapusty, tym razem chcę spróbować z włoską:)
Dziija robie.Ale polecam przepis na bardzo smaczne i ciekawe golabki, Farsz sklada sie zsurowych ziemnakow startych na drobno (2/3)i „surowej”kaszy grczanej(1/3)doprawione sola i pieprzem, Te urowa mase zawija sie w lscie kausty i tradycyjniegotuje i podaje z soami czy podmazone. Dobra rada…nie zawijac zbt ciasno, farsz „napecznieje” :).smacznego
No i wyszły !! Bardzo dobre gołąbki ! Naprawdę :) mój kolejny sukces. Dziś robię kopytka – od Was oczywiście ;)
Cieszymy się razem z Tobą. Pozdrawiamy
Ja kładę na dno pod kapustę w garnku obgotowane wcześniej żeberka (najlepiej tzw. trójkąty). Wtedy gołąbki się nie przypalą i nabiorą jeszcze lepszego smaku. Poza tym takie żeberka to dopiero pychota:)
szkoda zaczynać na tyle goląbków
Właśnie biorę się za tę gołąbki mam nadzieję że mi wyjdą:-)
Ja robię bardzo podobnie ale zamiast bulionem zalewam wodą dodaję wegety i ze dwie łyżki masła. Pycha :) Pozdrawiam
zaczynam robić! ;) właśnie takiego przepisu szukałam, jak nic kojarzy mi się z dzieciństwem! ;) zobaczymy jaki bedzie efekt koncowy ;)
Robię wg takiego samego przepisu, ale podsmażam na maśle (z lekkim tylko dodatkiem oleju, z powodów wiadomych)
Moim skromnym zdaniem podsmażane na maśle są smaczniejsze:-)
Pozdrawiam
Tomek
przepis idealny ,dziękuję i pozdrawiam
Ja jeszcze polecam dodać do farszu podsmażanych pieczarek, ale nie za dużo.
właśnie będę robiła swoje pierwsze gołąbki :) ten przepis wydaje się być super mam nadzieje że wyjdą smaczne :) Dam potem znać jak mi wyszły ;)
Rada Oli wyżej z dekielkami na dno garnka poszła na marne… sama w pierwszej chwili myślałam że to idealny pomysł, liści nie miałam bo mała kapustka… mąż mnie wyzwał że chcę go otruć i powiedział że mnie wsadzi do kryminału….dekielki pomalowane z farbą! i gumą!!! nasłuchałam się ile wlezie aż mi smutno bo się starałam…. a gołąbki wyszły przepyszne tylko oberwało mi się, gdy mój zapuścił żurawia do gara jak już się kończyły gołąbki… :(
Ja do farszu dodaje kostkę bulionową,suszone grzybki,czosnek,pieprz ,sól,natkę pietruszki.Zalewam gotującą wodą,wrzucając jeszcze jedna kostkę bulionowa i listek laurowy i gotują się na maleńkim ogniu.Po ugotowaniu dodaje koncentrat pomidorowy i zaciągam małą ilością śmietany.Pycha.
WITAM takiego przepisu szukalam. Prosty a w dodatku na każda kieszen. Jest mloda mama trojki dzieci a moj mąż uwielbia golabki jak wroci z Holandii zrobie mu wg tego przepisu. Pozdrawiam wszystkich was
Dzisiaj szykuje farsz wg Waszego przepisu, a jutro będę zawijała w liście:) mam nadzieję że wyjdą, to mój debiut z gołąbkami, pozdrawiam
Dodatkowo:) przed włozeniem gołąbków do garnka, można je obtoczyć w mące i obsmażyć. Takie przyrumienione zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy. Uzyskujemy super aromat w sosiku:)Pozdrawiam serdecznie!
ja robie w piekarniku i na spod garka wykadam liscie kapusty i podlewam na koniec odrobina madi i bulionu i na sam koniec rownisz kapustka wykladam
Kto wymyslil ze golabki z ryzem to tradycyjne polskie danie? Od kiedy to ryz rosnie w Polsce? Prawdziwe polskie golabki sa z kasza gryczana.
A ja robię całkiem podobnie jednak na leniwie ;)
1. Kapustę ładuję w mikrofalę – w zależności o wielkości do minuty – to samo co parzenie w wodzie tyle, że bez wody ;)
2. Gotuję w bilionie ale pod koniec dodaję przecier, śmietanę i jeszcze trochę leżą w sosie pomidorowym – poza tym sos wtedy bardzo gęstnieje co się przydaje gdy:
3. Umieszczam gołąbki w naczyniu żaroodpornym i pakuję do piekarnika podlewając co jakiś czas sosem. Sos się redukuje, nabiera dodatkowo wyrazu a na gołąbkach robi się pyszna śmietanowa skorupka… Tętnice zarastają cholesterolem już na samą myśl ale i ślinianki przypominają sobie do czego zostały stworzone ;)
Ok. Lecę do kuchni robić gołąbki bo sam sobie smaku narobiłem ;)
aaa… no i oczywiście jak większość tradycyjnych dań na drugi dzień są jeszcze lepsze :)
Gołąbki wyszły pierwsza klasa!!! Pierwszy raz podpiekałam na tłuszczu i przyznaję,że są dużo lepsze. Kuchnia co prawda wyglądała jak po nalocie bombowym, bo tłuszcz pryskał jak oszalały, ale gołąbki palce lizać:)
Przepis bardzo łatwy w wykonaniu :) za 40min wyciągam gołąbki :)
Ja zapiekam gołąbki w prodiżu są idealne. Mięso surowe dodaję do gorącego ryżu.
sekret jest taki że gołąbki się piecze a nie gotuje i smaży
Do gołàbkôw dodajè tylko sól ,dużo pieprzu ,przysmaźoną cebulkę na smalcu /dość sporo zarówno cebulki jak i smalcu /,oczywiście mięso najlepiej mielona karkówka -nie dodaje żadnych innych przypraw no może trochę wegety – gdyż zmienia to smak w znaczny sposób -na koniec po ułoźeniu w brytfannie zalewam również bulionem -podaje bez żadnych sosów pomidorowych bo też zabija się smak mięsa -polewam wywarem z pieczenia gołąbków i pychotka gwarantowana .ciekawy smak się uzyskuje w wersji z sosem grzybowym zrobionym ze świeżych grzybów – smacznego
Bo jest to tradycyjne polskie danie. Tylko wcześniej robiono go wyłącznie z kaszą. Jednak gdy do naszego kraju trafił ryż to od tamtej pory tak bardziej smakuje.
W niektórych znanych mi domach, w dalszym ciągu ryż w tym daniu nie zastąpił kaszy.
Golabki wg. tego przepisu Wysmienite!! Szczegolnie jesli przed podaniem owe golabki sie podsmaży. Polecam
Niektórzy twierdzą nawet, że najlepsze są odsmażane :)
Pierwszy raz sam zrobiłem gołąbki opierając się na tym przepisie. Duszę je teraz od jakiejś godzinki,
bo liście słabo zblanszowałem i pękały. Bulion zrobiłem na wodzie po
kapuście dodając 1 kostkę rosołu drobiowo – wołowego i 1/2 kostki rosołu
z kury z pietruszką i lubczykiem oraz dodałem łyżeczkę koncentratu
pomidorowego i łyżkę masła extra.
Przepis Fajny i zapewne niedługo go wypróbuję w całości :).
Po co psuć smak chemią? To jest tradycyjne domowe danie a nie jakieś danie co smakuje tak samo jak inne. Bo jak się doda te kostki to wszystko smakuje tak samo.
Mam pytanie, jak mam odcedzić ryż po podgotowaniu? Bo domyślam się, że bez wody mam go dodać. Na durszlak to trochę jest za rzadki i przeleci pewnie :)
Można użyć w tym celu sitka. Na durszlaku też można odcedzić, pomimo większych oczek nie przeleci przez niego ryż. w ostateczności można użyć ryżu w torebkach :)
Dziękuję, ostatecznie czekając aż ostygnie i robiąc inne rzeczy okazało się, że ryż wchłonął mi całą wodę :) Gołąbki dzieci jadły z takim zapałem, że aż ich brzuszki rozbolały :p W tych z wierzchu wyszła mało słona kapusta, bo musiałam dolać wody i nie pomyślałam, żeby dosolić ją. Te od spodu pyyycha :) Nie wiem, czy ja robiłam coś źle, ale mi zeszło ponad 3 godziny robić te gołąbki. Samą kapustę to chyba z godzinę gotowałam i ciągle twarda była.
Aha zapomniałam dodać, że użyłam cielęcinki bo akurat takową posiadałam. A ryżu użyłam tak około 2/3, bo tak dużo wyszło. Na oko dałam, po tyle samo mięsa i ryżu po napęcznieniu. Resztę ryżu (tą 1/3) zalałam rosołkiem z kapusty i dokroiłam resztę kapusty i wyszła super zupka :)
Każdy z nas ma indywidualne tempo pracy w kuchni, ale nie ma się co spieszyć. Grunt to powodzenie przyrządzonego przepisu. Gratulacje :)
gotowane są smaczniejsze bo nasiąkają bulionem z pomidorami,a zapiekane w piekarniku są bardzo suche;)
Każda forma przyrządzenia jest inna i daje zupełnie różny efekt. Aby pieczone gołąbki nie były suche wystarczy, że do brytfanny dolejesz do 1/3 ich wysokości bulionu lub sosu rozcieńczonego odrobiną wody.
bzdura
Ja lubię najbardziej z sosem pomidorowym.
a z borowikowym sosem można czy nie można? :D pani Iza pewnie pozwoli
Dajesz jeden czy więcej bilionów? Czy banknoty nie tracą koloru? Ja daję rosół albo nawet wodę plus marchewkę i cebulkę. Poza ta mikrofalą, która wybije w kapuście wszystko co dobre można i tak, choć przypalona śmietana źle mi się kojarzy.
„…głąb (jest to swego rodzaju trzpień od którego wyrastają liście)…” Szefie kuchni, po co traktować ludzi jak jakichś głąbów? Przecież niemowlęta poznające dopiero świat nie będą gotować gołąbków i czekać na poradę jak odróżnić głąb od liścia. Teraz kolej wyjaśnić co to jest trzpień…
Myślę, że dużo ludzi nie wie co to jest głąb.
Zależy, co kto lubi. Ja np. lubię gołąbki tylko gotowane; za pieczonymi nie przepadam, aczkolwiek podane… zjem. Lepszy rydz, niż nic.
Witam. Jutro mam zamiar zrobić Twoje gołąbki. Zastanawiam się nad użyciem czerwonej kapusty. Ciekaw jestem jaki będzie smak. Pozdrawiam.
Witam. Jutro mam zamiar zrobić Twoje gołąbki. Zastanawiam się nad użyciem czerwonej kapusty. Ciekaw jestem jaki będzie smak takich gołąbków. Pozdrawiam.
W skrócie jak gołąbki przygotowuje moja mama:) Po pierwsze żadnych weget, czy kostek rosołowych, bo robi je z gotowanego mięsa. Mięso gotujemy z warzywami i mamy wywar (rosół). Pół na pół podgotowuje ryż i kaszę jęczmienną, odstawia pod kocyk żeby doszło. Przegotowane mięso mielimy i mieszamy z ryżem, i kaszą. Do farszu idzie trochę bulionu, skwarki ze słoniny i przesmażona na tym tłuszczu cebula. Przyprawiamy i gotujemy gotowe gołąbki w reszcie wywaru z mięsa.
Wojtek: świetny pomysł, bo czerwona kapusta wymaga krótszego gotowania, ma przyjemny aromat i oryginalnie wygląda na talerzu. Jak smakowały Ci czerwone gołąbki?
Karol: tylko pozazdrościć Mamy, która robi takie gołąbki na niedzielny domowy obiad! Mniam :-)
Do mięsa dodaj 200 – 300 gram zwykłej, podwędzanej metki, takiej do smarowania oraz kilka ząbków czosnku. Wtedy naprawdę zobaczysz jak smakują gołąbki :-D.
Bardzo ładnie podane są te gołąbki, wyglądają jak nie one.
Czy do tego przepisu można użyć również kapusty włoskiej?
Tak, można! Dzięki ciekawej strukturze liści kapusty włoskiej, gołąbki wyjdą bardzo eleganckie. To dobry pomysł jeśli ktoś chce zabłysnąć pomysłowością i umiejętnościami kulinarnymi.
Nie jadam mięsa, za białym ryżem też nie przepadam, dlatego robię (może trochę dziwaczne) gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami – polecam takie! Ale wykorzystałam Wasz dobry sposób na przygotowanie kapusty i pieczenie gołąbków, super pomysł z tą czerwoną – wyglądają pięknie!
Proponuję z farszu ująć 20 dkg mięsa i dodać w to miejsce 20 dkg podwędzanej metki. Pomysł mojej mamy pielęgnowany przez małżonkę. Rewelacja.
Właśnie zaraz zabieram się do robienia gołąbków wg waszego przepisu. Aż się boję jak mi wyjdą ale napiszę Wam czy się udały. Trzymajcie kciuku….. :))
Cała redakcja będzie trzymać, ale tylko u jednej ręki – bo w końcu jakoś musimy pisać :)
40 minut gotować. Za krótko moim zdaniem,ja zawsze gotuję ok.1,30godz. Ale przepis super ? prosty nawet dla tych co nigdy ich nie gotowali. W tej chwili gotuję godzinę i kapusta twarda pomimo że jest koniec sierpnia. Pozdrawiam ?