Naleśniki z truskawkami
- 180 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 180 ml mleka
- 180 ml wody
- szczypta soli
- olej
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 500 g truskawek
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- krem balsamiczny
Porada szefa kuchni
Jeśli chcesz się pozbyć bąbelków powietrza w cieście, uderz energicznie, miską o blat. Podczas gotowania octu w rondlu, otwórz w kuchni okna i włącz pochłaniacz, ponieważ opary sprawiają, że można się zakrztusić.
Naleśniki z truskawkami przepis
- Do miski przesiej mąkę i dodaj szczyptę soli, jajka mleko oraz wodę. Całość dokładnie zmieszaj, aż powstanie gładka masa. Następnie odstaw ciasto na 30 min. truskawki poprzekrawaj na ćwiartki
- Do rondla na średniej mocy palnika wlej 5 łyżek octu balsamicznego i 1 łyżkę miodu. Gotuj przez 3 minuty, a następnie dodaj połowę truskawek.
- Całość duś 3 minut, po czym zmiksuj blenderem. Ponownie postaw na palniku i gotuj 5 minut.
- Na rozgrzaną patelnię wlej łyżeczkę oleju i rozprowadź ją po całości papierowym ręcznikiem.
- Następnie wylej na patelnię chochelką, niewielką ilość ciasta i okrężnymi ruchami rozprowadź po całej powierzchni.
- Smaż z każdej strony aż się zarumienią, a następnie odłóż na osobny talerz.
- Przestudzone naleśniki posmaruj niewielką warstwą serka, a następnie po całości rozrzuć pokrojone truskawki.
- Naleśnik przekrój na pół i roluj w rożki.
- Gotowe podawaj z sosem truskawkowo - balsamicznym oraz kremem balsamicznym.
pięknie podane:)
Witam,
pozwoliłem sobie dodać przepis na Fanpage: facebook.com/pages/Lubi%C4%99-Gotowa%C4%87/459191697488649
Mmmm palce lizac ;)