Ravioli ze szpinakiem
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 1 jajko
- 1 żółtko
- sól
- 120 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
- 150 g szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- 100 g słonecznika
- 100 g sera ricotta
- 50 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 średnia cebula
TO CI SIĘ PRZYDA
- radełko wycinania ciasta
- stolnica
- wałek
Ravioli ze szpinakiem przepis
- Do miski przesiej mąkę, dodaj całe jajko, żółtko, oliwę oraz szczyptę soli i zacznij całość wyrabiać widelcem.
- Dolewaj partiami wodę, aż powstanie ciasto jak na makaron lub pierogi.
- Wyrabiaj ciasto na stolnicy ok. 10 minut, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby dolewaj więcej wody lub podsypuj mąką.
- Następnie podsyp miseczkę odrobiną mąki i przełóż kulę ciasta, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstaw na 1 godzinę aby odpoczęło.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło i olej, a następnie zeszklij na nim cebulę.
- Do cebuli dorzuć słonecznik i przyrumień go.
- Następnie dodaj przepłukany świeży szpinak i smaż 3 minuty po czym dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Po 30 sekundach i dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Duś 4 minuty, po czym zdejmij z gazu.
- Do przestudzonego farszu dorzuć ricottę i dokładnie wymieszaj.
- Z połowy ciasta rozwałkuj prostokątny płat o grubości ok. 1 mm. Na środku płata łyżką narysuj delikatną linię w poprzek dłuższych krawędzi.
- Następnie po 6 cm w górę i w dół od tej linii posmaruj płat roztrzepanym białkiem z odrobiną mąki.
- 2 cm poniżej tej linii układaj po jednej łyżeczce farszu w odstępach 4 cm.
- Następnie przykryj farsz ciastem i powyciskaj powietrze palcami z pomiędzy kulek farszu.
- Następnie odcinamy specjalnym radełkiem lub tępą stroną noża kwadraty tak aby uzyskać 2 cm odstępu od kulki z farszem.
- Te same czynności powtórz z pozostałym ciastem i farszem.
- Przygotowane ravioli gotuj w słonym wrzątku z odrobiną oliwy przez 4 minut.
- Podawaj z podprażonym słonecznikiem.