Sos tzatziki
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 duży ząbek czosnku
- 15 cm ogórka wężowego
- koperek
- sól
- pieprz biały
- sok z cytryny
TO CI SIĘ PRZYDA
- praska do czosnku
- tarka z drobnymi oczkami
Porada szefa kuchni
Jeśli chcesz uzyskać jeszcze lepszy efekt, polecam dodać kilka ogórków konserwowych pokrojonych w drobną kosteczkę, majonez, musztardę oraz drobno posiekaną rzodkiewkę. Dzięki temu otrzymasz sos podobny do tatarskiego. A jeśli chcesz uzyskać gęstszy sos, wystarczy że ogórki włożysz do tetrowej pieluchy lub innego czystego materiału o rzadkim splocie i odciśniesz cały sok!
Sos tzatziki przepis
- Włóż do miseczki 200 g jogurtu greckiego.
- Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku.
- Zetrzyj 15- centymetrowy kawałek ogórka wężowego na drobnych oczkach tarki i również dodaj do miseczki.
- Dodaj drobno posiekany koperek, sól, pieprz biały oraz kilka kropel soku z cytryny. Całość zamieszaj.
- Po 30 minutach sprawdź, czy sos jest odpowiednio czosnkowy. Jeśli nie, to wyciśnij jeszcze jeden ząbek i zamieszaj.
Mmm, smakowicie wygląda Twój sosik! Ja jako prawdziwy mężczyzna nie mam czasu na takie eksperymentowanie więc sięgam po ten sklepowy – Sos Tzatziki zawsze i tylko od Develey!
Mimo wszystko zachęcam do spróbowania naszego sosu i do przedstawienia nam recenzji.
Robię tzatziki prawie tak samo, prawie – bo ogórka zcieram wcześniej, solę i czekam aż puści soki, wtedy odcedzam go na sitku i dopiero dodaję resztę. Tzatziki wtedy nie są wodniste. Pozdrawiam :)
I dzięki Twojej metodzie jak przypuszczam masz o wiele gęstrzy sos!
Ja ostatnio robiłem tzatziki ze słonecznika – np dla osób z alergią na laktozę lub wegan. http://www.blendman.pl/pasty-i-sosy/sos-tzatziki/ Naprawdę smaczna alternatywa ;)