Łosoś z grilla


4 osoby
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 800 g filet z łososia
  • 1/2 pora
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 1 cytryna
  • 4 plastry boczku lub szynki szwarcwaldzkiej

Przepis na łososia z grilla z porami i szynką szwarcwaldzką. Danie świetnie wychodzi zarówno na grillu opalanym węglem jak i na patelni grillowej na domowym planiku.

Łosoś z grilla przepis

  1. Rozgrzej grilla do 180 st. C.
  2. Do naczynia wlej 1 litr wody i rozpuść w niej garść soli.
  3. Pokrój łososia na podłużne plastry o szerokości 3-4 cm i włóż połowę do solanki na 10 minut.
  4. Wyjmij kawałki ryby, osusz ręcznikiem papierowym. Wszystkie dopraw pieprzem z solą.
  5. Umyj por i przekrój na pół wzdłuż, po czym wyciągnij segmenty zewnętrzne.
  6. Na posolonych kawałkach łososia ułóż plastry pora. Na nieposolonych połóż zrolowane plasterki szynki lub boczku.
  7. Ułóż rybę na rozgrzanym grillu i piecz 10-15 minut.
  8. Łososia podawaj z ćwiartkami cytryny.