Zupa fasolowa to po grochówce chyba najbardziej pożywna zupa. Domowa fasolówka podana z żeberkami oraz podwędzaną kiełbasą to wspaniały pomysł na rodzinny obiad, nie tylko dla wojska.
Zupa fasolowa przepis
Fasolę namaczaj przez całą noc.
Żeberka podziel na mniejsze części i razem z fasolą umieść w garnku. Całość zalej 1,5 l zimnej wody i ustaw średnią moc palnika.
Marchew obierz i pokrój w plastry o grubości 0,5 cm.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę o grubości 0,5 cm.
Kiełbasę pokrój w cienkie plastry.
Przy pomocy sitka zdejmij z wierzchu garnka ścięte białko ( szumowinę ).
Do garnka wrzuć pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i dopraw solą.
Zmniejsz moc palnika i pod niepełnym przykryciem gotuj przez 1 godzinę
Po tym czasie do zupy wrzuć marchew oraz ziemniaki.
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Gdy będzie złota dodaj kiełbasę. Całość z odrobiną soli i pieprzu smaż 5 minut.
Po tym czasie wyciśnij na patelnię 4 ząbki czosnku, wymieszaj i całość przełóż do garnka .
Dopraw zupę sporą ilością majeranku oraz odrobiną zmielonego kminku.
Gotuj całość jeszcze 20 minut, a następnie mięso z żeberek pokrój w drobne kawałki i z powrotem rzuć do garnka
co to do cholery znaczy ,,1 kiełbasa podwędzana długości połowy łokcia ,, to nie bylo prosciej napisac mniej wiecej ile co to jest ? cholerne sredniowiecze ? autor przepisu ma jedynie dwa place czola
pozdrawiam
Kapitan Cook
2013/11/21 17:30
W zależności od długości łokcia tak kiełbasianą masz zupę ;)
Baaal
2013/12/03 19:11
Hah, połowa długości gestu Kozakiewicza, no czego nie rozumiesz?:DDD
@Baaal
2013/12/09 12:47
tego, ze bardziej popularne jest wyrazanie dlugosci w cm a nie w lokciach
dorcia
2014/01/16 08:42
zupa jednym słowem zajebista
olomonolo
2014/02/06 09:24
do całej zupy dodajemy tylko szczyptę soli???
Kapitan Cook
2014/02/06 13:02
Dużą szczyptę ;)
Ela
2014/04/09 20:01
ugotuje jutro
Alina
2014/05/20 12:57
Przepyszna mi wyszła :) Pozdrawiam i dziękuję za przepis :)
ToTemat
2020/12/17 08:33
Musze powiedzieć że jest to chyba najlepsza zupa fasolowa jaką jadłem na bazie tego przepisu. Super intensywny smak i konsystencja. Jeszcze myślę aby poeksperymentować z różna fasolą ale zdecydowanie polecam ten przepis wszystkim, jest super smaczna.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
co to do cholery znaczy ,,1 kiełbasa podwędzana długości połowy łokcia ,, to nie bylo prosciej napisac mniej wiecej ile co to jest ? cholerne sredniowiecze ? autor przepisu ma jedynie dwa place czola
pozdrawiam
W zależności od długości łokcia tak kiełbasianą masz zupę ;)
Hah, połowa długości gestu Kozakiewicza, no czego nie rozumiesz?:DDD
tego, ze bardziej popularne jest wyrazanie dlugosci w cm a nie w lokciach
zupa jednym słowem zajebista
do całej zupy dodajemy tylko szczyptę soli???
Dużą szczyptę ;)
ugotuje jutro
Przepyszna mi wyszła :) Pozdrawiam i dziękuję za przepis :)
Musze powiedzieć że jest to chyba najlepsza zupa fasolowa jaką jadłem na bazie tego przepisu. Super intensywny smak i konsystencja. Jeszcze myślę aby poeksperymentować z różna fasolą ale zdecydowanie polecam ten przepis wszystkim, jest super smaczna.