Szparagi – niegdyś rarytas, dziś coraz bardziej popularne i dostępne w wielu warzywniakach i marketach – są cenione nie tylko za swój charakterystyczny smak, ale i dobroczynny wpływ na zdrowie. Wśród wielu dietetyków i znawców kulinarnych uznawane są za afrodyzjak, który podnosi poziom męskiego libido. Dlatego szparagi zapieczone pod beszamelem, to coś, jak połączenie przyjemnego z pożytecznym. Może przyrządzisz je na romantyczną kolację?
Szparagi zapiekane pod beszamelem przepis
W garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj do niej odrobinę soli i cukru.
Szparagi gotuj przez 5 minut lub na parze.
W mniejszym garnku rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę cały czas mieszając.
Po lekkim zasmażeniu mąki dodaj zimne mleko.
Ciągle mieszając doprowadź masę do zgęstnienia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
Następnie dodaj serek topiony i dopraw sola, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, rozłóż szparagi i zalej gęstym beszamelem.
Na całej powierzchni rozłóż plasterki oscypka i wbij na wierzch jajko.
Szparagi zapiekaj w piecu przez ok. 15 minut, aż jajko się zetnie.
i tak właśnie smakuje, zwłaszcza rozpływające się żółtko.
basia
2011/05/10 10:15
zamierzam zrobić takie danie …
jeszcze nie widzialam w sklepach szparag . moze w większych marketach.
Kapitan Cook
2011/05/10 10:24
Szparagi są już dostępne w mniejszych kioskach z warzywami, w dużych miastach nie ma z nimi problemu. Cena przystępna ok. 6zł. Jeśli chodzi o mniejsze miejscowości to po prostu trzeba przyszpilić sprzedawców. Pozdrawiam
Dorka
2011/05/16 00:34
To ja miałam okazję jeść w lżejszej formie szparagi zapiekane z sokiem z pomarańczy, z pomidorkami koktajlowymi i ziarnami sezamu. To było moje pierwsze doświadczenie z tym warzywkiem i bardzo udane ;) Hmm… chyba muszę się zebrać i samej zrobić ;)
Seledynka
2013/06/05 19:37
Witam a można zamiast oscypka dać ser żółty lub mozzarelle ?
Kapitan Cook
2013/06/05 22:01
oczywiście :)
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
wygląda bosko! :)
i tak właśnie smakuje, zwłaszcza rozpływające się żółtko.
zamierzam zrobić takie danie …
jeszcze nie widzialam w sklepach szparag . moze w większych marketach.
Szparagi są już dostępne w mniejszych kioskach z warzywami, w dużych miastach nie ma z nimi problemu. Cena przystępna ok. 6zł. Jeśli chodzi o mniejsze miejscowości to po prostu trzeba przyszpilić sprzedawców. Pozdrawiam
To ja miałam okazję jeść w lżejszej formie szparagi zapiekane z sokiem z pomarańczy, z pomidorkami koktajlowymi i ziarnami sezamu. To było moje pierwsze doświadczenie z tym warzywkiem i bardzo udane ;) Hmm… chyba muszę się zebrać i samej zrobić ;)
Witam a można zamiast oscypka dać ser żółty lub mozzarelle ?
oczywiście :)