Dziś na obiad sycąca klasyka, czyli fasolka po bretońsku. Pożywny kociołek fasolowego gulaszu z dodatkiem cząbru oraz rozmarynu. Do tego wiejski chleb i wygodna leżanka.
Fasolka po bretońsku przepis
Fasolę namocz w garnku zalewając ją 1,5 l wody. Odstaw na całą noc.
Następnego dnia gotuj fasolę w tej wodzie wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi przez 1 godzinę i 35 minut bez przykrycia.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Ogonówkę pokrój w 1 cm kostkę a kiełbasę na cienkie półksiężyce. Przesmaż je razem na patelni z odrobina oleju. Gdy będą mocno przyrumienione dodaj cebulę i mocno zeszklij.
Na koniec dodaj na patelnię po szczypcie ostrej i słodkiej papryki, zmielonego kminku, cząbru, majeranku oraz 8 cm kawałek rozmarynu.
Po 20 sekundach dodaj na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż całość 1 minutę.
Zawartość patelni przełóż do garnka razem z pomidorami i nie myj jej.
Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i wsyp 2 łyżki mąki. Całość smaż aż powstanie zasmażka lekko przyrumieniona, zalej ją 100 ml zimnej wody i wymieszaj. Następnie przełóż ją bardzo powoli do garnka i dokładnie wymieszaj.
Danie dopraw solą z pieprzem i gotową fasolkę po bretońsku podawaj z grubą pajdą wiejskiego chleba.
W sumie ta fasolka po bretońsku nie jest taka czerwona jak zazwyczaj ale to mnie właściwie zachęciło do spróbowania. Muszę przyznać, że smakuje na prawdę świetnie.
Maciej
2015/08/24 15:24
No to rewelacja! A robiłaś dokładnie tak samo jak w przepisie czy coś zmieniłaś?
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
W sumie ta fasolka po bretońsku nie jest taka czerwona jak zazwyczaj ale to mnie właściwie zachęciło do spróbowania. Muszę przyznać, że smakuje na prawdę świetnie.
No to rewelacja! A robiłaś dokładnie tak samo jak w przepisie czy coś zmieniłaś?