Krem z pomidorów
- 8 dużych pomidorów malinowych
- 4 cebule czerwone
- 1 duża marchew
- 1 duży korzeń pietruszki
- ½ selera
- łyżeczka miodu
- 200 ml wody
- oliwa z suszonych pomidorów
- 40 g masła
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- 2 łyżki zalewy z imbiru marynowanego
- 5 cząstek suszonych pomidorów
- natka pietruszki
TO CI SIĘ PRZYDA
- multicooker Redmond RMC-280E PL
- sito
- obieraczka
- tarka o grubych oczkach
Porada szefa kuchni
Krem z pomidorów można zredukować aby stworzyć z niego wspaniałą bazę do sosu. Taki sos można wykorzystać następnie np. do przyrządzenia gulaszu. Krem może też pełnić funkcję chłodnika podczas gorących dni.
Krem z pomidorów przepis
- Wlej do misy urządzenia litr wody i ustaw je na program multicook (jest to ogólny program gotujący, który grzeje produkty w temperaturze 100 stopni Celsjusza) i zamknij pokrywę.
- Gdy woda będzie gorąca wrzuć do niej na 30 sekund pomidory, a następnie przy pomocy plastikowej łyżki dołączonej do zestawu wyciągnij je i obierz ze skórki.
- Owoce pomidorów pokrój w kostkę i przełóż do miski razem z pozostałym po krojeniu sokiem.
- Warzywa korzeniowe, obierz i zetrzyj na tarce.
- Ustaw w multicookerze tryb smażenia warzyw (fry - vegetable). Dodaj masło i 2 łyżki oliwy, a następnie wrzuć starte warzywa i mieszając, smaż je do miękkości.
- Cebule obierz z łupin i posiekaj w drobna kostkę. Następnie dorzuć do warzyw i całość smaż 4 minuty.
- Do misy wrzuć pomidory, i przymknij pokrywę. Całość pozostaw aby się dusiła przez 20 minut w trybie gotowania zupy (soup).
- Na 5 minut przed końcem dodaj miód.
- Przy użyciu rękawic wyjmij misę z urządzenia i przelej porcjami krem przez sito przecierając go. Przecieraj do momentu aż w sicie pozostaną suche resztki (możesz również użyć specjalnego narzędzia do przecierania).
- Przelej przetarty krem z powrotem do urządzenia i gotuj jeszcze w trybie gotowania przez 15 minut z łodyżkami natki pietruszki.
- Na koniec całość dopraw solą z pieprzem.