Krem z pomidorów


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 8 dużych pomidorów malinowych
  • 4 cebule czerwone
  • 1 duża marchew
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • ½ selera
  • łyżeczka miodu
  • 200 ml wody
  • oliwa z suszonych pomidorów
  • 40 g masła
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki zalewy z imbiru marynowanego
  • 5 cząstek suszonych pomidorów
  • natka pietruszki

TO CI SIĘ PRZYDA

  • multicooker Redmond RMC-280E PL
  • sito
  • obieraczka
  • tarka o grubych oczkach

Porada szefa kuchni

Krem z pomidorów można zredukować aby stworzyć z niego wspaniałą bazę do sosu. Taki sos można wykorzystać następnie np. do przyrządzenia gulaszu. Krem może też pełnić funkcję chłodnika podczas gorących dni.

Pomidor to prawdziwy król kuchni. W wielu kulturach jest bazowym składnikiem sztandarowych potraw, a w formie ketchupu podbił kubki smakowe całego świata. Występuje w wielu odmianach, kształtach i kolorach, a wbrew powszechnym przekonaniom jest owocem. Przygotowaliśmy dla Was klasykę jaką jest krem z pomidorów, ponieważ można w nim wyczuć pełnię jego smaku. A w jakim wydaniu Wam smakuje najbardziej?

Krem z pomidorów przepis

  1. Wlej do misy urządzenia litr wody i ustaw je na program multicook (jest to ogólny program gotujący, który grzeje produkty w temperaturze 100 stopni Celsjusza) i zamknij pokrywę.
  2. Gdy woda będzie gorąca wrzuć do niej na 30 sekund pomidory, a następnie przy pomocy plastikowej łyżki dołączonej do zestawu wyciągnij je i obierz ze skórki.
  3. Owoce pomidorów pokrój w kostkę i przełóż do miski razem z pozostałym po krojeniu sokiem.
  4. Warzywa korzeniowe, obierz i zetrzyj na tarce.
  5. Ustaw w multicookerze tryb smażenia warzyw (fry - vegetable). Dodaj masło i 2 łyżki oliwy, a następnie wrzuć starte warzywa i mieszając, smaż je do miękkości.
  6. Cebule obierz z łupin i posiekaj w drobna kostkę. Następnie dorzuć do warzyw i całość smaż 4 minuty.
  7. Do misy wrzuć pomidory, i przymknij pokrywę. Całość pozostaw aby się dusiła przez 20 minut w trybie gotowania zupy (soup).
  8. Na 5 minut przed końcem dodaj miód.
  9. Przy użyciu rękawic wyjmij misę z urządzenia i przelej porcjami krem przez sito przecierając go. Przecieraj do momentu aż w sicie pozostaną suche resztki (możesz również użyć specjalnego narzędzia do przecierania).
  10. Przelej przetarty krem z powrotem do urządzenia i gotuj jeszcze w trybie gotowania przez 15 minut z łodyżkami natki pietruszki.
  11. Na koniec całość dopraw solą z pieprzem.