Torty weselne
Może być zarówno słodkim początkiem, jak i pięknym zwieńczeniem całej imprezy. Najważniejsze żeby smakował wszystkim gościom i Młodej Parze. O czym mowa? Oczywiście chodzi o tort weselny.
Niełatwo wyobrazić sobie przyjęcie weselne, w trakcie którego nie zostaje zaserwowane tradycyjne ciasto mające oddać radość towarzyszącą gościom weselnym, a przede wszystkim najbardziej zainteresowanym, czyli nowożeńcom. Niewielu z nas jednak wie, jak bogatą tradycję i historię ma tak prosty – wydawać by się mogło – poczęstunek, jakim jest kawałek ciasta. Warto więc opowiedzieć pokrótce, skąd się to wszystko wzięło.
Historia i tradycja tortów
Polska nazwa „tort”, to nic innego jak nasz swojski „placek” tyle że od włoskiego słowa „torta”. Polska kuchnia dziś słynie zarówno z jakości, jak i ilości rodzajów tortów, a to dlatego, że tradycje ich pieczenia sięgają w naszym kraju już XVII wieku, kiedy to zaczęła w Polsce funkcjonować instytucja „tortarza”.
Tort w dzisiejszej tradycji zastąpił chleb lub słodkie ciasto, które miały symbolizować dobrobyt i dostatnie życie. Młoda para miała się na weselu podzielić ciastem z jak największą ilością gości, by dobro później do nich powróciło z jak największym natężeniem. Krojenie tortu weselnego tradycyjnie rozpoczyna Pan Młody, by podać kawałek swej żonie, która ma się odwdzięczyć tym samym, a dopiero później w kolejce znajdują się pozostali goście, począwszy od rodziców i drużbów dalej w głąb sali.
Popularne rodzaje tortów
Kilkaset lat temu za tort uważano kilka cienkich kawałków ciasta przełożonych masą migdałową, dziś już sprawa nie jest tak oczywista. We współczesnych czasach jesteśmy bowiem w stanie uzyskać właściwie każdy smak masy, jaki sobie wymarzymy, a i połączenie kilku smaków jest kwestią zupełnie dowolną dla każdej młodej pary.
Co więcej mamy możliwość wyboru dowolnej konstrukcji tortów, np. piętrowy lub składający się z kilku części na oddzielnych stelażach, a nawet złożony z kilkudziesięciu muffinek o różnych smakach!
Najpopularniejsze smaki to oczywiście czekoladowy, a także waniliowy, truskawkowy, czy orzechowy. Nieco rzadziej trafiają się torty o smaku pomarańczowym, marcepanowym, czy mascarpone. Jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych spośród popularnych połączeń jest właśnie wanilia-czekolada-truskawka. Natomiast jeśli mamy ochotę na coś nieco bardziej wykwintnego, to z pewnością warto zainwestować w połączenie marcepanowo-orzechowe. Często też (choć to oczywiście kwestia gustu) młode pary i ich goście weselni wypowiadają się w samych superlatywach o torcie, którego smak opisany jest jako „pralinowy”. Ten jednak niestety nie zawsze i nie wszędzie jest dostępny. Najważniejsze jednak by tort wybrać przede wszystkim w zgodzie z własnym gustem.
Dekorowanie tortów
Jeśli chodzi o dekorowanie tortów, to tu także panuje pełna dowolność, jednak dość oczywistą wydaje się być dominacja symboli miłosnych, jak serca, pary trzymające się za ręce, czy stojące na ślubnym kobiercu. Można także wybrać piękne kwiaty żywe jako dekorację, kolorystycznie dobrane do bukietu czy wystroju sali.
Bardziej oryginalne dekoracje wykonywane są najczęściej na zamówienie, przez co okazują się być nieco droższe. Równie ważne jest dopasowanie rodzaju tortu do stylu imprezy. Jeśli wesele ma być wykwintne i dostojne, to niech taki też będzie tort. Jeśli jednak ma to być impreza w bardziej luźnym stylu, to także przy wyborze tortu można nieco puścić wodze fantazji.
Najważniejsze żeby Państwu Młodym się podobał, smakował i żeby nie mieli później wątpliwości co do tego, czy był to najpiękniejszy dzień w ich życiu.