Mizeria należy do kanonu tradycyjnych, polskich potraw. Jest jednym z najczęściej używanych dodatków do dań obiadowych, szczególnie w upalne dni. Soczysty ogórek w połączeniu z kwaśnym mlekiem i śmietaną świetnie gaszą pragnienie, co sprawia, że mizeria jest idealna na wakacyjne upały.
Mizeria przepis
Umyj ogórka i obierz obieraczką, a następnie zetrzyj na szatkownicy na cienkie plastry.
Zasyp ogórki szczyptą soli, dokładnie z każdej strony i odstaw do lodówki pod przykryciem na 10 minut.
Wlej do miski kwaśne mleko, dopraw pieprzem, odrobiną soku z cytryny i szczyptą cukru. Dodaj do tego kwaśną śmietanę i wymieszaj dokładnie trzepaczką.
Opłucz koperek i drobno posiekaj, a następnie dodaj do miski.
Wyjmij ogórki i odciśnij z nadmiaru wody, potem dodaj do miski i całość wymieszaj.
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO