Fasolka szparagowa
- 1 kg fasolki szparagowej
- sól
- 2 łyżki masła
- cukier
Wersja I
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki masła
Wersja II
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 200 g sera Cheddar
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- kurkuma
- mielona słodka i ostra papryka
TO CI SIĘ PRZYDA
- tarka o grubych oczkach
- drewniana łyżka
- duże sitko
- 2 miseczki
Porada szefa kuchni
Podczas dodawania płynów do zasmażki stosuj zasadę: zimna zasmażka i ciepły płyn lub odwrotnie. W przeciwnym razie powstaną grudki.
Fasolka szparagowa przepis
- Zagotuj wodę w dużym garnku.
- Umyj strąki fasoli i obetnij z dwóch stron końcówki.
- Do wrzątku dodaj soli, cukru, 2 łyżki masła, a następnie całą fasolkę. Gotuj przez kilka minut, aż fasolka będzie miękka.
- Zetrzyj ser Cheddar na tarce.
- Rozpuść w rondelku 1 łyżkę masła, a następnie wsyp mąkę i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka.
- Wlej do rondelka zimne mleko i gotuj przez 4 minuty mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki.
- Dodaj ser Cheddar i dopraw solą pieprzem, paprykami, kurkumą oraz gałką muszkatołową i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 5 minut, aż powstanie gładki, gęsty sos. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj trochę mleka i ponownie wymieszaj.
- Wsyp na suchą patelnię bułkę tartą i smaż, aż się zarumieni. Dodaj na patelnię masło i rozpuść.
- Odcedź fasolkę i wsyp do dwóch miseczek.
- Zawartość jednej miseczki polej masłem z bułką tartą, a drugą część polek sosem z serem Cheddar.
Cenne rady, wyszła mi fasolka w najlepszej odsłonie, dziękuję!