Fasolka szparagowa


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg fasolki szparagowej
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • cukier
  • Wersja I

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • Wersja II

  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 200 g sera Cheddar
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kurkuma
  • mielona słodka i ostra papryka

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o grubych oczkach
  • drewniana łyżka
  • duże sitko
  • 2 miseczki

Porada szefa kuchni

Podczas dodawania płynów do zasmażki stosuj zasadę: zimna zasmażka i ciepły płyn lub odwrotnie. W przeciwnym razie powstaną grudki.

Sezon na fasolkę szparagową trwa od czerwca do września. Warto o tym pamiętać, bowiem to warzywo najlepiej smakuje, kiedy jest świeże. Poznaj 2 sposoby na przygotowanie przepysznej fasolki szparagowej. Wersja z bułką tartą jest najprostsza i chyba najczęściej spotykana, ale proponujemy również troszkę trudniejsze rozwiązanie: z serem Cheddar.

Fasolka szparagowa przepis

  1. Zagotuj wodę w dużym garnku.
  2. Umyj strąki fasoli i obetnij z dwóch stron końcówki.
  3. Do wrzątku dodaj soli, cukru, 2 łyżki masła, a następnie całą fasolkę. Gotuj przez kilka minut, aż fasolka będzie miękka.
  4. Zetrzyj ser Cheddar na tarce.
  5. Rozpuść w rondelku 1 łyżkę masła, a następnie wsyp mąkę i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka.
  6. Wlej do rondelka zimne mleko i gotuj przez 4 minuty mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki.
  7. Dodaj ser Cheddar i dopraw solą pieprzem, paprykami, kurkumą oraz gałką muszkatołową i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 5 minut, aż powstanie gładki, gęsty sos. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj trochę mleka i ponownie wymieszaj.
  8. Wsyp na suchą patelnię bułkę tartą i smaż, aż się zarumieni. Dodaj na patelnię masło i rozpuść.
  9. Odcedź fasolkę i wsyp do dwóch miseczek.
  10. Zawartość jednej miseczki polej masłem z bułką tartą, a drugą część polek sosem z serem Cheddar.