Beszamel


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 350 ml mleka
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa

TO CI SIĘ PRZYDA

  • drewniana łyżka

Sos beszamelowy to jeden z najpopularniejszych sosów na świecie. Sam w sobie może nie jest jakoś ekstra smaczny, jednak jako dodatek choćby do lasagne bolognese - toż to znakomitość.

Beszamel przepis

  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła.
  2. Dodaj mąki i smaż przez minutę cały czas mieszając drewnianą łyżką. Mąka nie może się przyrumienić.
  3. Wlej mleko stopniowo nieustannie mieszając sos, aby nie powstały grudki.
  4. Dopraw solą, białym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
  5. Gotuj sos ok. 5 minut, aż będzie gęsty jak kwaśna śmietana.