Sos beszamelowy to jeden z najpopularniejszych sosów na świecie. Sam w sobie może nie jest jakoś ekstra smaczny, jednak jako dodatek choćby do lasagne bolognese - toż to znakomitość.
Beszamel przepis
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła.
Dodaj mąki i smaż przez minutę cały czas mieszając drewnianą łyżką. Mąka nie może się przyrumienić.
Wlej mleko stopniowo nieustannie mieszając sos, aby nie powstały grudki.
Dopraw solą, białym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Gotuj sos ok. 5 minut, aż będzie gęsty jak kwaśna śmietana.
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO