Sałatka z łososiem


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 250 g filetu z łososia
  • sok z cytryny
  • pieprz ziołowy
  • sól i pieprz
  • mix sałat
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 15 cm kawałek ogórka wężowego
  • 18 jajek przepiórczych
  • pęczek koperku
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • cukier
  • olej

Wspaniała letnia sałatka z łososiem i lekkim sosem jogurtowo - koperkowym. Doskonały pomysł na lunch w upalny dzień. Delikatny, soczysty łosoś podany na mixie sałat i warzyw.

Sałatka z łososiem przepis

  1. Przepiórcze jaja ugotuj na twardo. Wystarczą 3 minuty od momentu zagotowania wody.
  2. Łososia pokrój na większe kawałki.
  3. Do miski wlej ½ l wody i wsyp 5 łyżek soli. Całość dokładnie wymieszaj i zanurz w solance łososia na 10 minut.
  4. W osobnej mniejszej misce wymieszaj posiekany koperek, kwaśną śmietanę, kilka kropel cytryny i dopraw solą, pieprzem i cukrem. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Łososia osusz papierowymi ręcznikami, posól i dopraw pieprzem ziołowym.
  6. Rozgrzej na patelni olej i układaj kawałki ryby skórką do dołu. Smaż po 3 minuty z każdej strony. następnie wyłącz palnik i pozostaw rybę na palniku skórą do dołu aby w środku jeszcze doszła.
  7. Ostudzone jajka obierz ze skorupek i razem z pomidorkami pokrój je na połówki.
  8. Ogórka przetnij na pół, a następnie pokrój go w półksiężyce o grubości 0,5 cm.
  9. Sałatę rozłóż na talerzach i rozłóż pomidorki z jajkami.
  10. Łososia porozrywaj na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny i poukładaj na sałatce.
  11. Całość polej sosem koperkowym.