Potrawka z kurczaka
- 2 filety z kurczaka
- 250 ml bulionu drobiowego
- ½ cukinii zielonej
- ½ cukinii żółtej
- 3 zielone szparagi
- 70 ml śmietanki kremówki 30 %
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- natka pietruszki
TO CI SIĘ PRZYDA
- głęboka patelnia
- zwykła patelnia
- rondel
Porada szefa kuchni
Potrawkę z kurczaka możesz przygotować również z udka kurczaka. A jeśli wolisz wersję Fit zamiast kremówki użyj łyżkę jogurtu naturalnego.
Potrawka z kurczaka przepis
- Filety dokładnie oczyść i opłucz pod zimną, bieżącą wodą.
- Cukinie umyj, a następnie pokrój w grubszą kostkę.
- Do garnka włóż filety i zalej bulionem. Gotuj je na małej mocy palnika przez 6 – 7 minut.
- W osobnym garnku ugotuj kaszę według zaleceń producenta na opakowaniu. Gotuj ją o minutę krócej, a na końcu dokładnie ją odsącz na sitku.
- Pietruszkę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie otrząśnij ją z nadmiaru wody. Gdy odsączysz ją z nadmiaru wody, posiekaj ją drobno.
- Wyjmij filety z garnka i pokrój je w paski o grubości 1,5 – 2 cm, a płynu nie wylewaj.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kawałki mięsa. Przyrumień je odrobinę.
- Dolej do kurczaka bulionu i wrzuć posiekaną natkę pietruszki, i duś wszystko na małej mocy palnika.
- Na osobnej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmaż cukinie. Wystarczą im 2 minuty aby pozostały jeszcze chrupiące. Możesz je odrobinę posolić, lecz nie zbyt intensywnie.
- Po 3 minutach dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. Duś jeszcze przez 2 minuty.
- Na sam koniec dopraw danie do smaku solą z pieprzem.
- Szparagi opłucz wodą i utnij 5 cm kawałki z główką. Opcjonalnie możesz je sparzyć wrzątkiem aby były bardziej miękkie.
- Na talerzu ułóż porcję kaszy i polej dookoła sosem z mięsem. Rozłóż również cukinie i przyozdob całość szparagami.
Miałam ochotę na taką potrawkę z kurczaka jak kiedyś na stołówce – nie wiem co mnie naszło. Wchodzę tu i myślałam, że zastanę sentymentalne danie, a tu takie frykasy! Dzięki, bo rozmyśliłam się z poprzedniego pomysłu i na szczęście spróbowałam tego, pychota!
Czy można jakoś odchudzić tę potrawę? Mój mąż jest na diecie i nie może jeść tłustego jedzenia.
Szparagi wyszły mi nieprzyjemnie włókniste, co mogłam zrobić nie tak? :( poza tym danie przepyszne!
jest kilka powodów dla których mogło się nie udać. Pierwszym jest możliwość zakupienia nie najświeższych lub przerośniętych sztuk. Mogłaś je również przegotować.
Tu za bardzo nie ma co już odchudzać! Zamiast śmietany 30% daj 12 lub 18%, reszta składników jest bardzo dietetyczna.