Sałatka z krewetkami


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie krewetek Black Tiger
  • 1 opakowanie mix sałat
  • 6 połówek miękkich brzoskwiń
  • 150 g borówek amerykańskich
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 150 ml białego wina
  • estragon
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki masła
  • Sos:

  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz
  • sok z całej limonki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • trzepaczka

Wspaniała sałatka z krewetkami zachwyci każdego w upalne dni. Ta lekka sałatka to propozycja dla kochających krewetki oraz ciekawe połączenia smakowe.

Sałatka z krewetkami przepis

  1. Krewetki rozmroź i ewentualnie oczyść z żyłek pokarmowych biegnących wzdłuż.
  2. Czosnek pokrój w cienkie plasterki.
  3. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć krewetki. Dopraw solą, pieprzem i estragonem. Dodaj czosnek i smaż 3 minuty. Następnie zdejmij je z palnika i pozostaw aby lekko przestygły.
  4. Następnie wlewamy kieliszek białego wina i dusimy w nim krewetki, aż płyn nie wyparuje.
  5. Do osobnej miseczki wlej sok z limonki, dodaj szczyptę soli z pieprzem i dokładnie wymieszaj trzepaczką.
  6. Następnie do soku dodaj miód i musztardę. Całość dokładnie wymieszaj. Gdy uzyskasz jednolitą masę, bardzo powoli wlewaj oliwę i dokładnie wymieszaj.
  7. Sałaty opłucz i dokładnie odsącz je z wody. Następnie rozłóż je na talerzach.
  8. Brzoskwinie pokrój w kostkę o grubości 0,5 cm.
  9. Pomidorki przekrój na połówki.
  10. Na sałaty rozłóż borówki, brzoskwinie, pomidorki i krewetki. Całość polej sosem.