Kaczka w pomarańczach


4 osoby
średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 kacze udka
  • 1 pomarańcza
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • olej śmietana 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • kieliszek czerwonego wina
  • 2 łyżki mąki
  • 8 owoców jałowca
  • 120 ml soku z pomarańczy

Kaczka w pomarańczach to klasyczna potrawa której Powinniście spróbować w nowoczesnej odsłonie z pomarańczami. Nasza kaczka to elegancki pomysł na obiad.

Kaczka w pomarańczach przepis

  1. Zamarynuj udka w soli, pieprzu, posiekanym czosnku i tymianku (najlepiej zrób to dzień wcześniej)
  2. Rozgrzej olej na patelni i połóż na niej mięso.
  3. Gdy kaczka będzie złocista ze wszystkich stron, podlej ją winem.
  4. Po odparowaniu alkoholu, dolej sok z pomarańczy oraz dodaj owoce jałowca i skórkę z pomarańczy (najlepiej obierz ją obieraczką do warzyw - wtedy łatwiej ją usunąć pod koniec przygotowania i jest bez białej błony).
  5. Duś całość ok. 1,5 godziny.
  6. Odcedź sos, a następnie zagęść mąka rozrobioną z wodą (w zależności jak gęsty chcesz mieć sos, tyle dolej płynu). Proponuję gęstszy.
  7. Następnie dodaj dwie łyżki kwaśnej śmietany.
  8. Na sam koniec, aby dodać świeżości gęstemu sosowi dolej świeży sok z połowy pomarańczy.