Sos pomidorowy


1 osoba
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • bazylia
  • oregano
  • sól i pieprz
  • chili mielone
  • ocet jabłkowy
  • oliwa z oliwek
  • cukier

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender

Dziś przepis na mój ulubiony sos pomidorowy. Idealny zamiennik ketchupu, sosu do pizzy czy zwyczajnego sosu do spaghetti. Poznajcie jego sekret.

Sos pomidorowy przepis

  1. Zaczynamy od drobnego posiekania cebuli.
  2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i mocno zeszklij. Gdy będzie złocista dodaj czosnek i smaż razem przez 2 minuty.
  4. Na patelnię wlej całe pomidory i dopraw solą, pieprzem, chili i ziołami.
  5. Następnie wlej odrobinę octu i dla zrównoważenia dodaj cukru.
  6. Sos duś 20 minut na małej mocy palnika. Pomidory powinny się rozgotować, a płyn odparować. Następnie całość dokładnie zblenduj.
  7. Sos przykryj pokrywką i gotuj jeszcze 5 minut.