Gulasz wieprzowy
- 700 g karkówki wieprzowej
- 200 ml kremu pomidorowego
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- ½ średniego selera
- 1 czerwona cebula
- sól i pieprz
- zioła dalmatyńskie
- majeranek otarty
- 70 ml czerwonego wytrawnego wina
- mielona słodka i ostra papryka
- 2 średnie czerwone papryki
- 1 duża żółta papryka
- 1 duża zielona papryka
- oliwa
- kwaśna śmietana 18%
- natka pietruszki
TO CI SIĘ PRZYDA
- ręcznik papierowy
- multicooker Redmond RMC-280E PL
- obieraczka do warzyw
Porada szefa kuchni
Jeśli chcesz aby, sos w gulaszu miał bardziej intensywny smak, to pomiń proces smażenia mięsa. W ten sposób pory będą otwarte, przez co wszystkie soki z wewnątrz wypłyną, mieszając się z całym daniem.
Gulasz wieprzowy przepis
- Mięso dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Pokrój w kostkę o grubości 2 cm i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
- Delikatnie całość skrop oliwą i dopraw mielonymi paprykami oraz ziołami. Wymieszaj w misce i pod przykryciem włóż do lodówki na godzinę.
- Marchew, pietruszkę i seler obierz, a następnie pokrój w kostkę o boku 0,5 cm.
- Papryki dokładnie umyj i pokrój w grubą kostkę.
- Zamarynowane mięso wyjmij z lodówki. Włącz urządzenie i ustaw na tryb smażenia mięsa (fry - meat). Wlej odrobinę oliwy z łyżką masła i wrzuć mięso. Smaż, co chwilę mieszając, nie zamykając pokrywy.
- Przesmażoną karkówkę odłóż na bok i wlej do ceramicznej misy wino. Przeprowadź proces deglasacji.
- Następnie dodaj mięso, warzywa korzeniowe i krem z pomidorów. Zmień tryb na pieczenie warzyw (bake - vegetable) i zamknij pokrywę
- Po 10 minutach dopraw całość odrobiną soli, pieprzem, paprykami i majerankiem. Dodaj także pokrojone papryki i piecz gulasz jeszcze 25 minut.
- Nałóż danie przy pomocy chochli z zestawu Multicookera, udekoruj je kleksem ze śmietany i posiekaną natką pietruszki.