Sos holenderski
- 3 żółtka
- 1/3 kostki masła
- sól
- biały pieprz
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka białego wina
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
TO CI SIĘ PRZYDA
- miska szersza od garnka
- trzepaczka
Porada szefa kuchni
Jeśli żółtko zacznie się ścinać podczas kąpieli wodnej, zdejmij z nad pary i dodaj 2 łyżki zimnej wody. Jeśli wykonasz to szybko to jajka się nie zetną.
Sos holenderski przepis
- Podziel masło na małe kawałeczki i wrzuć do rondla. Rozgrzej je na palniku ustawionym na małej mocy.
- Zdejmij rondel z palnika i zdejmij łyżką białą serwatkę z wierzchu. Możesz również masło przelać przez drobne sitko lub gazę. Odstaw na bok, aby lekko przestygło.
- Przygotuj kąpiel wodną: wlej wodę do garnka, a na nim połóż miseczkę. Zwróć uwagę, aby woda nie dotykała miski. Wodę w garnku zagotuj i ustaw palnik na takiej mocy, aby delikatnie bulgotała.
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka wrzuć do miski, dodaj wino, ocet i musztardę Dijon. Mieszaj trzepaczką, aż żółtka lekko zbieleją. Co jakiś czas zdejmuj garnek z palnika, aby żółtko się nie ścięło.
- Zdejmij garnek z palnika. Do miski z żółtkami dolej małym strumieniem masło, cały czas mieszając.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ten sos jest moim marzeniem, szczególnie w połączeniu z jajkami albo szparagami, ale cały czas przeraża mnie jego przygotowanie, no i szparagów brak, na szczęście sezon na jajka trwa cały rok ;)