Sos holenderski


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 3 żółtka
  • 1/3 kostki masła
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka białego wina
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

TO CI SIĘ PRZYDA

  • miska szersza od garnka
  • trzepaczka

Porada szefa kuchni

Jeśli żółtko zacznie się ścinać podczas kąpieli wodnej, zdejmij z nad pary i dodaj 2 łyżki zimnej wody. Jeśli wykonasz to szybko to jajka się nie zetną.

Klasyka klasyk, czyli domowej roboty sos holenderski. Wspaniały, aksamitny, bez grudek, a do tego wyborny w smaku. Poznaj sekret przygotowania tego francuskiego sosu.

Sos holenderski przepis

  1. Podziel masło na małe kawałeczki i wrzuć do rondla. Rozgrzej je na palniku ustawionym na małej mocy.
  2. Zdejmij rondel z palnika i zdejmij łyżką białą serwatkę z wierzchu. Możesz również masło przelać przez drobne sitko lub gazę. Odstaw na bok, aby lekko przestygło.
  3. Przygotuj kąpiel wodną: wlej wodę do garnka, a na nim połóż miseczkę. Zwróć uwagę, aby woda nie dotykała miski. Wodę w garnku zagotuj i ustaw palnik na takiej mocy, aby delikatnie bulgotała.
  4. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wrzuć do miski, dodaj wino, ocet i musztardę Dijon. Mieszaj trzepaczką, aż żółtka lekko zbieleją. Co jakiś czas zdejmuj garnek z palnika, aby żółtko się nie ścięło.
  5. Zdejmij garnek z palnika. Do miski z żółtkami dolej małym strumieniem masło, cały czas mieszając.
  6. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.