Pulpety w sosie pomidorowym


4 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g mielonej łopatki wołowej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • mleko
  • 1 jajko
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • ostra i słodka papryka
  • Sos pomidorowy:

  • majeranek
  • tymianek
  • oregano
  • bazylia
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa

Pomysł na szybki i smakowity obiad - mięciutkie pulpety w sosie pomidorowym rodem z Toskanii. Poznajcie ten smak i aromat prawdziwego sosu pomidorowego.

Pulpety w sosie pomidorowym przepis

  1. Bułkę tartą wymieszaj z 4 łyżkami mleka.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie lekko ją posól i odstaw na 10 minut.
  3. Mięso w temperaturze pokojowej wrzuć do miski i dodaj 1 jajko i bułkę tartą.
  4. Całość dopraw solą, pieprzem paprykami w proszku i majerankiem. Dodaj również cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Masę mięsną dokładnie wymieszaj i wyrabiaj przez 5 minut. Następnie uformuj mięso w kulki wielkości mandarynek.
  6. Cebulę i czosnek do sosu obierz i drobno posiekaj.
  7. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i dodajemy drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie złota wrzuć na patelnię również czosnek i od razu pomidory z puszki.
  8. Dopraw sos solą, pieprzem, tymiankiem, oregano i bazylią. Duś pod przykryciem 10 min, aż pomidory się rozpadną. Całość zblenduj na gładką konsystencję.
  9. Do sosu wrzuć uformowane pulpety i gotuj pod przykryciem 10 minut co chwilę mieszając.