Jajko sadzone
Jajko sadzone jest doskonałą propozycją na prosty i szybki obiad lub przekąskę.
Czas wymagany do przyrządzenia jajka sadzonego jest tak krótki, że danie to wygrywa według mnie konkurencję na najszybsze danie. Z drugiej strony, ponieważ jajko zawiera cenne proteiny, kwasy omega-3, lecytynę, witaminy i minerały stanowi bardzo pożywny posiłek!
W zależności od Waszych upodobań możecie je przyrządzić na oliwie, oleju lub maśle (ponieważ białko jajka ścina się już przy temp. 60 st. C to zwykłe masło nie zdąży się spalić). Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i wbijamy jajko. Pamiętajmy, żeby zawsze jajko dobrze umyć przed przyrządzeniem. Jajko należy posolić i posypać świeżo mielonym pieprzem. Do tego gotowane ziemniaczki, gotowane warzywa i pełnowartościowy posiłek gotowy. Jajko sadzone jako przekąska świetnie smakuje na toście. Do tego sałatka z pomidorów. Pycha!
Uwaga! Ponieważ jajka są kwasotwórcze należy je neutralizować produktami zasadowymi. I dlatego spożywajcie jajko zawsze w towarzystwie: pieczywa, ziemniaków, kasz, warzyw.
Autor zdjęcia: Michael W. May
źródło: http://www.flickr.com/photos/14609664@N06