Kukurydza gotowana
Sezon kukurydziany w pełni i ten kto jeszcze nie zdążył zaznać wspaniałego smaku kukurydzy gotowanej niech się pospieszy! Zajrzyjcie do naszego poradnika jak ugotować kukurydzę.
Zasadniczo ugotowanie kukurydzy jest prostym zadaniem. Musimy tylko pamiętać o kilku sprawach.
1.Kukurydzę musimy obrać z liści i oczyścić z włosów i wszelkich znamion. Chcemy jeść tylko zdrowe ziarna kukurydzy.
2.Następnie musimy ją dokładnie opłukać.
3.Garnek, w którym będziemy gotować kukurydzę powinien być na tyle duży, żeby się tam swobodnie zmieściła. Wlewamy do niego tyle wody, żeby kolba kukurydzy swobodnie w niej pływała.
4.Uwaga!-nie solimy wody na kukurydzę! Sól powoduje, że kukurydza podczas gotowania twardnieje. Natomiast można dosypać ok. 1-2 łyżeczek cukru do wody- podkreśli to jej słodki smak.
5.Wstawiamy garnek z kukurydzą na kuchenkę i od momentu zagotowania wody pozwalamy kukurydzy pogotować się przez jeszcze ok. 7 minut.
Po wyciągnięciu jej z wody jest gotowa do spożycia. Najlepiej smakuje z masłem i oprószona solą. Smacznego!
Jeszcze na koniec dla tych, którzy są ciekawi dlaczego warto jeść kukurydzę:
-zapobiega ona zaparciom,
-łagodzi dolegliwości żołądkowe,
-zawiera witaminy A, E, B, dużo potasu, selenu, magnezu, żelaza, sodu, wapnia, miedzi, fosforu, siarki, cynku.
W skład oleju wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe przeciwdziałające miażdżycy. W Ameryce Południowej, gdzie kukurydza jest podstawowym składnikiem pożywienia, choroby serca są rzadkie. Selen zawarty w kukurydzy zapobiega nowotworom, zwłaszcza jelita grubego, piersi i płuc.
Już chyba teraz wszyscy przekonali się, że warto jeść gotowaną kukurydzę!
(źródło:http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Nasiona-o-wlasciwosciach-leczniczych-owies-soja-fasola-groch-kukurydza-pestki-orzechy_33950.html?page=0&)
Autor zdjęcia: Tim Sackton
Źródło: https://www.flickr.com/photos/sackton/7559623962