Sezon na śliwki w pełni, zatem grzech nie wykorzystać tych cudownych owoców do przygotowania superwysokiego ciasta ze śliwkami. Poznajcie błyskawiczny przepis na puszyste i wilgotne ciasto śliwkowe.
Ciasto ze śliwkami przepis
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C używając grzałek dolnej i górnej.
Oddziel białka jajek od żółtek.
W miseczce ubij białka na gęstą pianę. Następnie dodaj cukier i ubijaj, aż znikną kryształki.
Do miski wrzuć żółtka i mieszaj drewnianą łyżką od środka do ścianek, lekko obracając miskę.
Dodaj mleko i przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko wyrabiaj ręką, aż ciasto przestanie się przyklejać do ręki.
Wlej do ciasta olej i wyrabiaj jeszcze przez 5 minut.
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wlej ciasto.
Umyj śliwki, przetnij na pół i usuń pestki.
Śliwkami udekoruj ciasto kładąc przecięciem do góry.
Gotowe ciasto włóż do piekarnika na 40 minut. Po upływie 10 minut przełącz funkcję piekarnika na termoobieg.
Uwielbiam takie ciasta, lekko mokre z owocami. Dodaje na moja listę „to do”
ruda
2013/09/12 21:45
wyszło mi takie wysokie, że aż nie mogę na całą szerokość ust otworzyć żeby się w nie wgryźć ;) pycha ! :) piękne, złociste na samym jogurcie natur. Dzięki za przepis. Btw, przedwczoraj robiłam 1szy raz w życiu knedle ze śliwkami akurat z Twojego przepisu i byłam z nich bardzo zadowolona, wyszły super :)
Kapitan Cook
2013/09/12 23:00
Bardzo się cieszę, że wszystko się udało i smakowało. Pozdrawiam
Klaudia
2013/09/16 12:05
To jest przepis na taka duża, prostokatna blaszke?
Kapitan Cook
2013/09/16 13:36
37x25cm
helen
2013/09/19 09:34
pytanie do przepisu, ile minut powinien wczesniej być włączony piekarnik, gdyż się na tym nie znam ?
Kapitan Cook
2013/09/19 10:01
mój nagrzewa się 10 minut, ale to zależy od piekarnika.
helen
2013/09/19 10:03
Dziękuje za odpowiedź. Odnośnie podpunktu nr 3 chciałam zapytać jeszcze czy te część wykonujemy mikserem czy mieszamy?
helen
2013/09/19 10:04
Tzn chodzi o to ”Kolejnym krokiem jest dodanie pozostałych składników, czyli mleka, mąki (uprzednio przesianej), proszku do pieczenia. Ostatnim etapem w samym wyrabianiu ciasta jest powolne wlanie oleju.”
helen
2013/09/19 10:05
I czy po wlaniu oleju mamy mieszać /miksować ?
Kapitan Cook
2013/09/19 10:33
lepiej mieszać łopatką ręcznie
Kapitan Cook
2013/09/19 10:34
zamieszać łopatką
helen
2013/09/19 19:12
dziękuje! zaraz zabieram sie za pieczenie :-)
helen
2013/09/20 10:53
Ciasto wyszło bardzo smaczne. Dziękuje za kolejny przepis :-) Pozdrawiam
Iwona
2013/10/11 21:22
A czy może być mąka pszenna TYP 550? Własnie kupiłam taką z serii ekologicznej :)
Kapitan Cook
2013/10/11 22:10
Może być. Choć typy powyżej 550 są polecane do drożdżowców.
Iwona
2013/10/12 12:12
Spróbuję z typem 550. Mam jeszcze amarantusową, więc zaryzykuje dodać pół szklanki. Tak więc 3.5szkl. pszennej 550 + pół szkl. amarantusowej. Próbował Pan może z tą druga mąką?
Kapitan Cook
2013/10/12 19:17
Amarantusowej nie stosowałem, ale słyszałem o niej wiele dobrego. Jej zachowanie będzie podobne do mąki ziemniaczanej – również bezglutenowej
Klaudia
2014/03/16 10:11
A jesli zmiejszamy ilosc jajek do 6 to reszte skladnikow do ilu? bo o polowę to chyba za duzo?
Kapitan Cook
2014/03/16 10:57
Pozostałych składników o 1/4 mniej
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Uwielbiam takie ciasta, lekko mokre z owocami. Dodaje na moja listę „to do”
wyszło mi takie wysokie, że aż nie mogę na całą szerokość ust otworzyć żeby się w nie wgryźć ;) pycha ! :) piękne, złociste na samym jogurcie natur. Dzięki za przepis. Btw, przedwczoraj robiłam 1szy raz w życiu knedle ze śliwkami akurat z Twojego przepisu i byłam z nich bardzo zadowolona, wyszły super :)
Bardzo się cieszę, że wszystko się udało i smakowało. Pozdrawiam
To jest przepis na taka duża, prostokatna blaszke?
37x25cm
pytanie do przepisu, ile minut powinien wczesniej być włączony piekarnik, gdyż się na tym nie znam ?
mój nagrzewa się 10 minut, ale to zależy od piekarnika.
Dziękuje za odpowiedź. Odnośnie podpunktu nr 3 chciałam zapytać jeszcze czy te część wykonujemy mikserem czy mieszamy?
Tzn chodzi o to ”Kolejnym krokiem jest dodanie pozostałych składników, czyli mleka, mąki (uprzednio przesianej), proszku do pieczenia. Ostatnim etapem w samym wyrabianiu ciasta jest powolne wlanie oleju.”
I czy po wlaniu oleju mamy mieszać /miksować ?
lepiej mieszać łopatką ręcznie
zamieszać łopatką
dziękuje! zaraz zabieram sie za pieczenie :-)
Ciasto wyszło bardzo smaczne. Dziękuje za kolejny przepis :-) Pozdrawiam
A czy może być mąka pszenna TYP 550? Własnie kupiłam taką z serii ekologicznej :)
Może być. Choć typy powyżej 550 są polecane do drożdżowców.
Spróbuję z typem 550. Mam jeszcze amarantusową, więc zaryzykuje dodać pół szklanki. Tak więc 3.5szkl. pszennej 550 + pół szkl. amarantusowej. Próbował Pan może z tą druga mąką?
Amarantusowej nie stosowałem, ale słyszałem o niej wiele dobrego. Jej zachowanie będzie podobne do mąki ziemniaczanej – również bezglutenowej
A jesli zmiejszamy ilosc jajek do 6 to reszte skladnikow do ilu? bo o polowę to chyba za duzo?
Pozostałych składników o 1/4 mniej