Zupa krem z kurek
- 500 g kurek
- 1 l bulionu drobiowego
- 2 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 8 łyżek sosu sojowego
- sól i pieprz
- cukier
- natka pietruszki
- 80 ml białego wina
- gałka muszkatołowa
- 200 ml śmietanki 30%
- groszek ptysiowy
- masło olej
TO CI SIĘ PRZYDA
- blender ręczny
Porada szefa kuchni
Jeżeli posiadasz mrożone kurki, po rozmrożeniu włóż je do garnka i gotuj w mleku przez 20 minut. W ten sposób pozbędziesz się z nich specyficznej goryczy. Możesz do mleka dodać przyprawy, a grzyby nasiąkną ich aromatem. Najbardziej przyjemnym aromatem w połączeniu z grzybami jest tymianek i czosnek niedźwiedzi.
Zupa krem z kurek przepis
- Kurki dokładnie oczyść i umyj. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
- Cebule obierz z łupinek, a następnie posiekaj je w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzej 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju.
- Na gorący tłuszcz wsyp cebule i posyp je odrobiną soli i cukru.
- Gdy cebula będzie złocista dodaj kurki i całość smaż 7 minut.
- Następnie przeciśnij przez praskę do garnka czosnek i całość zalej winem.
- Po 3 minutach alkohol wyparuje, więc wlej bulion i całość dopraw solą pieprzem, gałką muszkatołową i sosem sojowym.
- Zupę gotuj 15 minut, po czym całość zblenduj na gładką masę
- Następnie wlej śmietanę i gotuj krem przez 2 minuty, po czym wyłącz palnik.
- Podawaj z posiekaną pietruszką i groszkiem ptysiowym.
Uwielbiam kurki, a zupa z nimi na pewno jest pyszna. Pozdrawiam;)