Grzyby marynowane
- 2 kg grzybów
Obgotowanie grzybów:
- 2 l wody osolonej
- 1 łyżką soli
- 3 szczypty kwasku cytrynowego
Zalewa:
- 900 ml wody
- 250 ml octu 10%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 średnia cebula
- 5 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 duży liść laurowy
TO CI SIĘ PRZYDA
- słoiczki z nakrętkami, najlepiej jednakowej wysokości
Porada szefa kuchni
Po wystygnięciu pokrywka słoiczka powinna być wklęsła. Jeśli jest wypukła i ugina się pod naciskiem palca, to trzeba będzie jeszcze grzybki spasteryzować. W tym celu weź duży garnek, połóż na jego dnie ściereczkę, a na niej postaw słoiczki. Nalej wody do 3/4 wysokości słoiczków, a następnie gotuj na palniku o małej mocy przez 7 minut.
Grzyby marynowane przepis
- Oczyść grzyby ze wszelkich zanieczyszczeń.
- Zagotuj wodę w garnku i dodaj do niej sól i kwasek cytrynowy. Do wody wrzuć grzyby i gotuj je ok. 15 minut.
- Wlej wodę do drugiego garnka. Pokrój cebulę w krążki i wrzuć do garnka razem z pieprzem, zielem angielskim i listkami laurowymi. Całość gotuj przez 5 minut.
- Gotowe grzyby przełóż do słoiczków, do ok. 3/4 wysokości. Pozostałą część wypełnij zalewą tak, aby grzyby swobodnie pływały. Słoiczki dokładnie zakręć i odwróć dnem do góry. Pozostaw do wystygnięcia.