Flaki wołowe
- 1 kg flaków wołowych gotowanych
- 3 l rosołu wołowego
- 2 marchwie
- 1 pietruszka
- 1 średni seler
- 2 średnie cebule
- masło
- olej
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- 10 ziaren pieprzu
- kminek
- gałka muszkatołowa
- ostra i słodka papryka
- majeranek
- 3 cm kawałek imbiru
- majeranek
- cząber
- sól i pieprz
- 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki mąki pszennej
Porada szefa kuchni
Bardzo ważne jest aby na samym początku dobrze wygotować flaki. Dzięki temu procesowi pozbędziesz się specyficznego i nie pasującego do zupy zapachu. Flaki jako potrawa bardzo dobrze komponuje się z dużą ilością ziela angielskiego, liścia laurowego i majeranku.
Flaki wołowe przepis
- W garnku zagotuj 1,5 l wody.
- Flaki dokładnie opłucz i wrzuć do wrzątku. Chwilę je pogotuj, a następnie wylej wodę. W taki sposób trzy razy sparz flaki.
- Do dużego garnka wlej rosół i wsyp liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz odrobinę soli. Dorzuć flaki i gotuj przez 1 godzinę.
- Cebule obierz i posiekaj na drobną kostkę.
- Marchew, pietruszkę i seler obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oliwy i mocno zeszklij cebule. Gdy będzie gotowa przerzuć ją do garnka.
- Następnie na tej samej patelni i z rozgrzej odrobinę masła z oliwą na dużej mocy palnika. Wrzuć starte warzywa i smaż je przez 4 minuty. Dodaj koncentrat i smaż kolejne 5 minut. Następnie całość umieść w zupie.
- Imbir zetrzyj na tarce o cienkich oczkach.
- Zupę dopraw kminem, cząbrem, gałką muszkatołową, imbirem i dużą ilością majeranku oraz papryki.
- Zmniejsz moc palnika pod garnkiem i gotuj pod przykryciem godzinę.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła i wsyp 4 łyżki mąki pszennej. Gdy zasmażka będzie lekko brązowa dodaj do niej kilka łyżek zupy, a następnie całość wlej do garnka z zupą cały czas mieszając
- Zupę dopraw solą z pieprzem i podawaj z pieczywem.