Sos jogurtowy
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 1 pęczek koperku
- 1 natka pietruszki
- 1/2 doniczki bazylii
- sól
- biały pieprz
- sok z cytryny lub limonki
Porada szefa kuchni
Jeśli nie masz świeżych ziół, możesz użyć suszonych. Umieść je w miseczce, zalej odrobiną gorącej wody, ok. 80 st. przykryj szczelnie folią spożywczą lub talerzykiem i odstaw na 10 minut. To pozwoli Ci wydobyć z ziół mocniejszy aromat. Następnie dodaj do sosu.
Sos jogurtowy przepis
- Zmieszaj w misce jogurt ze śmietaną.
- Posiekaj zioła na drobne kawałeczki i wrzuć do miski.
- Dopraw solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny lub limonki. Następnie dokładnie wymieszaj.
- Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny, aby sos przeszedł aromatami.