Sos jogurtowy


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 1 pęczek koperku
  • 1 natka pietruszki
  • 1/2 doniczki bazylii
  • sól
  • biały pieprz
  • sok z cytryny lub limonki

Porada szefa kuchni

Jeśli nie masz świeżych ziół, możesz użyć suszonych. Umieść je w miseczce, zalej odrobiną gorącej wody, ok. 80 st. przykryj szczelnie folią spożywczą lub talerzykiem i odstaw na 10 minut. To pozwoli Ci wydobyć z ziół mocniejszy aromat. Następnie dodaj do sosu.

Do sałatek poleca się sos jogurtowy. Delikatny, kremowy, z dodatkiem świeżych ziół. Doskonały jako lekkie uzupełnienie dań mięsnych oraz samych sałatek.

Sos jogurtowy przepis

  1. Zmieszaj w misce jogurt ze śmietaną.
  2. Posiekaj zioła na drobne kawałeczki i wrzuć do miski.
  3. Dopraw solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny lub limonki. Następnie dokładnie wymieszaj.
  4. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny, aby sos przeszedł aromatami.