Kminek
Kminek jest przyprawą od „zawsze” obecną w polskiej i ogólnie wschodniej kuchni. Dania z kapusty, grochu czy ziemniaków kojarzą nam się nieodłącznie z kminkiem. Jeśli znacie chleb litewski to wiecie, że on też jest dla tych co kminek uwielbiają.Czy nie mylę się uważając, że ostatnimi czasy został trochę zapomniany? Zapoznajmy się z jego wspaniałymi właściwościami.
Kminek to nasiona o aromatycznym zapachu i lekko piekącym, korzennym smaku. Stosujemy nasiona w całości lub w proszku. Kminek w proszku jest traktowany jako słodka przyprawa w kuchni pięciu przemian.
Szczypta mielonego kminku świetnie nadaje się do pierogów ruskich oraz do zupy ogórkowej.
Kminek stosujemy poza tym jako przyprawę do:
-sałatek, past
-kapusty, pieczonych jabłek i sera
-potraw smażonych lub zawierających dużą ilość tłuszczu: kotletów zbożowych, omletów
-wypieków: chleba, paluszków i pasztecików
-zup: grzybowej, ziemniaczanej, kapuśniaku
-składnik wódek (kminkówka) i likierów (alasz).
Zastosowanie kminku w tych ciężkostrawnych potrawach ma swoje uzasadnienie. Kminek działa przeciwskurczowo w obrębie przewodu pokarmowego, poprawia trawienie oraz działa wiatropędnie. Dodatkowo działa sokopędnie i bakteriobójczo.
Napary z kminku polecane są matkom karmiącym, gdyż działają mlekopędnie.
Polecam nasze dania z kminkiem: flaczki, fasolka po bretońsku, zupa fasolowa czy pierogi z kapustą i grzybami.
Fot. flickr.com