Kurkuma
Kurkuma wyglądem przypomina imbir, a nasze dania barwi na żółto. Poznajcie jej inne, poza koloryzującymi, właściwości.
Polska, właściwa nazwa dla kurkumy to ostryż długi- przyprawa blisko spokrewniona z imbirem lekarskim (o jego właściwościach możesz przeczytać tutaj) i kardamonem malabarskim. Poza tym znana jest jeszcze pod nazwami: kurkuma długa, ostryż indyjski czy szafran indyjski – gatunek byliny z rodziny strelicjowatych.
Na naszym rynku raczej znamy sproszkowaną, zamkniętą w torebkach wersję tego kłącza . Niezależnie od postaci pod jaką występuje, jak większość przypraw, zadziwia nas swoimi zdrowotnymi właściwościami:
-działa żółciotwórczo,
-rozkurczowo,
-bakteriobójczo,
-przeciwzapalne,
-pobudza wątrobę do zwiększenia wytwarzania żółci, co ułatwia jej wydalanie,
-działa ochronnie na miąższ wątroby,
-związki czynne występujące w kurkumie niszczą bakterie i likwidują stany zapalne,
-kurkumina, żółty pigment występujący w kłączach kurkumy, ma silne działanie przeciwzapalne i jest przeciwutleniaczem, posiada właściwości ochronne oraz przeciwnowotworowe, i – potencjalnie – przeciwdziałające chorobie Alzheimera.
Jeśli chodzi o kulinarne zastosowanie kurkumy to jest ona najpowszechniej używana w kuchni indyjskie będąc ważnym składnikiem: curry i musztardy.
Powoli zaczyna jednak być coraz częściej stosowana w naszej rodzimej kuchni, dodana na przykład do rosołu.