Sos grzybowy


1 osoba
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g podgrzybków
  • 200 ml śmietanki 30%
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • natka pietruszki
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • masło

TO CI SIĘ PRZYDA

  • praska do czosnku

Dziś polecam Wam przepyszny sos grzybowy. Bez zbędnych ceregieli, aksamitny, z dużymi kawałkami świeżych podgrzybków i idealnie doprawiony.

Sos grzybowy przepis

  1. Grzyby dokładnie oczyść ze wszelkich zanieczyszczeń. Następnie pokrój na średniej wielkości kawałki.
  2. Cebulę obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę.
  3. Rozgrzej 2 łyżki masła na patelni i zeszklij cebulę.
  4. Dodaj grzyby i smaż całość przez 3 minuty.
  5. Wyciśnij ząbki czosnku przez praskę i po 10 sekundach wlej zimną śmietankę.
  6. Dopraw sos pieprzem, solą, sosem sojowym oraz tymiankiem.
  7. Zwiększ moc palnika i redukuj sos ok. 5 minut, aż zgęstnieje.
  8. Sos podawaj z drobno posiekaną natką pietruszki.