Zupełna francuska klasyka - sos bearneński, z francuskiego zwany Sauce béarnaise. Pochodna słynnego sosu holenderskiego. Idealny dodatek do steków i mięs ciężkich.
Sos bearneński – bearnaise przepis
Masło pokrój na kawałki i włóż go rondla. Postaw go na palniku włączonym na średnią moc i rozpuść. Następnie łyżką zdejmij biały osad z wierzchu i wyrzuć. Klarowane masło odstaw na bok.
W osobnym garnku o niewielkiej średnicy zagotuj wodę i postaw na nim miskę tak aby nie dotykała tafli wody.
Do osobnego garnka wrzuć estragon i dodaj łyżkę octu winnego oraz wino. Postaw na palniku włączonym na średnią moc i zredukuj całość – prawie całkiem wyparował (otwórz okno włącz pochłaniacz ponieważ ocet wydziela duszące opary).
Zmniejsz moc palnika i do miski nad gotującą się wodą (kąpieli wodnej) wrzuć żółtka cały czas mieszając trzepaczką. Po 30 sekundach dodaj musztardę oraz po 1 łyżeczce białego wina i octu winnego. Całość mieszaj przez 4 minuty (co jakiś czas zdejmuj miskę z nad pary aby żółtko się nie ścięło).
Po tym czasie do masy dolewaj powoli masło klarowane oraz zawartość drugiego garnka cały czas mieszając.
Dopraw solą z pieprzem i dodaj estragon. Całość dokładnie wymieszaj.
Ten sos jest obłędny, ale przeraża mnie trudność jego przygotowania. Tak chyba jednak jest, że smak wymaga wysiłku :)
Kapitan Cook
2013/09/27 15:00
wbrew pozorom jest bardzo łatwy do przygotowania, wystarczy trochę poćwiczyć na sosie holenderskim, a bearneński przyjdzie z łatwością. Pozdrawiam
Waldek
2015/12/29 11:58
Co ze składnikami gotowanym w osobnym garnku po ich zredukowaniu?
Maciej
2015/12/29 13:30
Umknął nam jeden etap, ale już poprawione! Dziękuję za zwrócenie uwagi :)
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Ten sos jest obłędny, ale przeraża mnie trudność jego przygotowania. Tak chyba jednak jest, że smak wymaga wysiłku :)
wbrew pozorom jest bardzo łatwy do przygotowania, wystarczy trochę poćwiczyć na sosie holenderskim, a bearneński przyjdzie z łatwością. Pozdrawiam
Co ze składnikami gotowanym w osobnym garnku po ich zredukowaniu?
Umknął nam jeden etap, ale już poprawione! Dziękuję za zwrócenie uwagi :)