Caprese
- 2 pomidory
- 2 kule mozzarelli
- pęczek bazylii
- sól morska
- pieprz gruboziarnisty
- oliwa z oliwek
Porada szefa kuchni
Bazylii nie myj przed przygotowaniem, gdyż traci wtedy swoje olejki eteryczne. Można natomiast lekko obmyć całą doniczkę dzień wcześniej
Caprese przepis
- Pomidory i Mozzarellę pokrój w plastry o grubości 2 mm, a następnie poukładaj w kształt okręg. Kładź na przemian pomidora, Mozzarellę i listek bazylii.
- Następni listki bazylii złóż razem jeden na drugim i zroluj je w „cygaro”, a następnie drobno posiekaj.
- Przełóż bazylię do miski i zalej kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj.
- Gotowym sosem polej rozłożoną sałatkę.
- Dopraw solą morską oraz grubo mielonym pieprzem.
- Caprese najlepiej smakuje ze świeżym, wiejskim chlebem.
Min. raz w tygodniu ją zajadam, uwielbiam. Ja ją podaję z żółtym :-) sosikiem. Łyżeczkę musztardy miksuję z łyżeczką octu winnego i powolutku (co by się nie zważyło) wlewam sporo oliwy, aż uzyskam smak tylko trochę kwaśny. Ten dodatkowy kolor na talerzu to fajny akcent, a smak cudo.