Orzechy włoskie
Orzechy włoskie powinny znaleźć się w diecie każdego, kto świadomie dba o zdrowie. Przygotowałam dla Was listę wspaniałych zdrowotnych i odżywczych właściwości tych orzechów.
Ja uwielbiam przegryzać orzechy włoskie między posiłkami, ale jeszcze lepiej smakują jako składnik niektórych potraw. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na zupę z porów i na naszą, pyszną sałatkę śledziową gdzie orzechy włoskie wspaniale się komponują.
Siedem to liczba, która od Starożytności oznacza pełnię i harmonię. Jest to również ilość orzechów włoskich, którą według amerykańskich naukowców każdy powinien codziennie zjeść.
Siedem orzechów codziennie może zdziałać cuda w naszym organiźmie:
-ma zabezpieczyć nas przed groźnymi chorobami układu krążenia obniżając poziom złego cholesterolu i niwelując stany zapalne w żyłach;
-dostarcza dwukrotnie większą dawkę przeciwutleniaczy w stosunku do innych popularnie spożywanych orzechów (pistacje, orzeszki ziemne, brazylijskie czy laskowe);
-występujące w nich przeciwutleniacze działają od dwóch do 15 razy mocniej niż witamina E;
-dostarczają bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które właśnie działają przeciwmiażdżycowo;
-zawierają witaminę E, minerały: magnez, żelazo, wapń, potas, magnez, cynk oraz błonnik;
-zawierają też wiele wartościowego białka, które może być alternatywą dla mięsa;
-zmniejszają ryzyko wystąpienia syndromu metabolicznego (czynnika ryzyka wystąpienia nadciśnienia), którego jednym z głównych objawów jest otyłość brzuszna (obwód w talii dla mężczyzn >=94cm i kobiet >=80cm). Nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha może świadczyć o otłuszczeniu narządów wewnętrznych;
-zapobiegają rozwojowi niektórych rodzajów raka, kamicy żółciowej, cukrzycy typu 2 i wielu innych chorób.
Fot. flickr.com