Orzechy włoskie


Orzechy włoskie

Orzechy włoskie powinny znaleźć się w diecie każdego, kto świadomie dba o zdrowie. Przygotowałam dla Was listę wspaniałych zdrowotnych i odżywczych właściwości tych orzechów.

Ja uwielbiam przegryzać orzechy włoskie między posiłkami, ale jeszcze lepiej smakują jako składnik niektórych potraw. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na zupę z porów  i na naszą, pyszną sałatkę śledziową gdzie orzechy włoskie wspaniale się komponują.

Siedem to liczba, która od Starożytności oznacza pełnię i harmonię. Jest to również ilość orzechów włoskich, którą według amerykańskich naukowców każdy powinien codziennie zjeść.

Siedem orzechów codziennie może zdziałać cuda w naszym organiźmie:

-ma zabezpieczyć nas przed groźnymi chorobami układu krążenia obniżając poziom złego cholesterolu i niwelując stany zapalne w żyłach;

-dostarcza dwukrotnie większą dawkę przeciwutleniaczy w stosunku do innych popularnie spożywanych orzechów (pistacje, orzeszki ziemne, brazylijskie czy laskowe);

-występujące w nich przeciwutleniacze działają od dwóch do 15 razy mocniej niż witamina E;

-dostarczają bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które właśnie działają przeciwmiażdżycowo;

-zawierają witaminę E, minerały: magnez, żelazo, wapń, potas, magnez, cynk oraz błonnik;

-zawierają też wiele wartościowego białka, które może być alternatywą dla mięsa;

-zmniejszają ryzyko wystąpienia syndromu metabolicznego (czynnika ryzyka wystąpienia nadciśnienia), którego jednym z głównych objawów jest otyłość brzuszna (obwód w talii dla mężczyzn >=94cm i kobiet >=80cm). Nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha może świadczyć o otłuszczeniu narządów wewnętrznych;

-zapobiegają rozwojowi niektórych rodzajów raka, kamicy żółciowej, cukrzycy typu 2 i wielu innych chorób.

Fot. flickr.com

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes