Zrazy
- ok. 1 kg mięsa wołowego na zrazy
- 250 – 300 ml wody
- 150 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 100 g masła
- 3 – 4 średnie ogórki kiszone
- ok. 150 g boczku wędzonego, najlepiej tłustego
- 5 łyżek oleju
- ulubione przyprawy i zioła (bardzo dobrze pasuje majeranek i jałowiec)
TO CI SIĘ PRZYDA
- bloczek do bicia i tłuczek
- folia spożywcza
- brytfanna, duży płaski garnek lub naczynie do zapiekania.
Porada szefa kuchni
Z tego przepisu dowiecie się jak zrobić zrazy włościańskie, ale przepyszne są także inne ich odmiany, również tradycyjne. Radziwiłłowskie mają nadzienie z suszonych, a następnie ugotowanych borowików pokrojonych w paski z czarnym chlebem oraz cebulą. Do zrazów Potockiego używa się sera pleśniowego, orzechów włoskich i słodkiej śmietanki.
Zrazy przepis
- Mięso dokładnie oczyść z błon, ścięgien i powięzi, a następnie przetrzyj papierowym ręcznikiem.
- Następnie poporcjuj na równe wagowo kawałki. Najlepiej ok 100 – 150 g, tyle wystarczy na 1 porcję zraza.
- Na bloczku do bicia rozłóż folię i ułóż kawałek mięsa. Następnie tłuczkiem rozbij go równomiernie, aby miał formę zbliżoną do prostokąta. Mięso na brzegach rozbij odrobinę mocniej, ponieważ ułatwi to proces zawijania.
- Dopraw ubity płat solą z pieprzem.
- Tę samą czynność powtórz z pozostałymi kawałkami mięsa.
- Gotowe płaty w pozostaw w płacie folii, w której był bity i odetnij ją od rolki. Odłóż je na bok.
- W tym czasie przygotuj nadzienie. Boczek pokrój w paski o długości o 2 cm krótsze od zraza. Powinien mieć grubość i szerokość ok. 0,5 cm. wytnij kawałki chrząstek jeśli się trafią.
- Ogórki kiszone potnij na takiej samej długości paski.
- Cebulę przetnij na pół, a następnie posiekaj ją w drobne piórka
- Boczek i ogórki dopraw przyprawami.
- Rozłóż płat mięsa i w dolnej części nałóż składniki. Dawaj średnio 1 kawałek boczku 2 paski ogórka i kilka piórek cebuli. Jeśli masz ochotę możesz dać więcej, ale pamiętaj aby na wszystkie zrazy starczyło składników.
- Zacznij zawijać podobnie jak sushi lub roladkę. Na końcu dociśnij całość aby mięso się ze sobą skleiło.
- Końcówki zawiń do środka.
- Zrazy obtocz delikatnie w mące i dołóż na bok
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, a gdy będzie gorący obsmaż na nim wszystkie zrazy z każdej strony tak aby nabrały ładnego przyrumienienia. Pamiętaj aby wkładać je po kolei, aby tłuszcz na patelni nie stracił temperatury.
- Podsmażone zrazy ułóż ciasno w naczyniu, a następnie podlej wodą i winem.
- Rozłóż równomiernie kawałki masła na wierzchu zrazów. Możesz także dodać ulubione przyprawy.
- Duś zrazy pod przykryciem przez 2 - 2,5 godziny. Kontroluj poziom płynu. Jeśli jest taka potrzeba dolej odrobinę wody aby zrazy nie wyschły.
- Jeśli zapiekasz w piekarniku. To ustaw temperaturę na 160 stopni C, i piecz tyle samo czasu.