Coś dla miłośników mięsiwa - niezwykłe polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym. Poznaj ciekawe połączenie smakowe, delikatne polędwiczki i wytrawny sos śliwkowy.
Polędwiczka z sosem śliwkowym przepis
Polędwiczki dokładnie oczyść z błonek i umyj pod bieżącą wodą. następnie przekrój je na pół.
Polędwiczki natrzyj tylko solą, pieprzem i obsmaż z wierzchu na mocno rozgrzanym oleju, aby zamknąć pory.
Gdy mięso będzie już rumiane z każdej strony podlej je winem i dodajemy 3 gałązki rozmarynu.
Duś na małej mocy palnika pod przykryciem ok. 1 godziny ( jeśli zabraknie płynu podlewamy mięso wodą ).
Ze śliwek pozbądź się pestek i pokrój w bardzo drobną kostkę.
Wanilię przetnij na pół i wyskrob końcówką noża ziarenka ze środka.
W rozgrzanym rondlu skarmelizuj 2 łyżki cukru z odrobiną wody ( karmelu nie mieszaj ). Gdy karmel będzie bursztynowy dodaj do niego śliwki i smaż 1 minutę.
Następnie wlej wino i pozwól aby alkohol wyparował.
Po 5 minutach dodaj wanilię z ziarenkami, 1 gałązkę rozmarynu, cynamon, sól i pieprz. Całość duś ok. 20 minut.
Po tym czasie przecedź sos przez sito.
Gdy polędwiczki będą już miękkie potnij je na mniejsze kawałki w poprzek włókien i ukłóż na talerzu.
Podgrzej sos. Gdy będzie gorący, zdejmij go z ognia i dodaj 2 łyżki zimnego masła.
Okrężnymi ruchami kręć rondlem by masło w sos się „wkręciło”.
wow, coś pysznego me oczy widzą!
uwielbiam takie polędwiczki!
Pomysł Na Życie
2013/10/12 23:05
To już wiem co będzie jutro na obiad. Uwielbiam polędwiczki!!! A z sosem śliwkowym nigdy nie miałam okazji spróbować! Czas najwyższy spróbować! Pozdrawiam
mamypasje.blogspot.com/
smak
2014/02/14 08:22
a czy np jak wracam pozno z pracy to czy moge wczesniej np rano podsnmazyc poledwiczki i wieczorem dopiero dosmazyc i zaczac dusic czy nie mozna tak?
Kapitan Cook
2014/02/14 09:45
Można obsmażyć szybko ze wszystkich stron, potem zawinąć w folię aluminiową i wieczorem ją jeszcze dusić
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
wow, coś pysznego me oczy widzą!
uwielbiam takie polędwiczki!
To już wiem co będzie jutro na obiad. Uwielbiam polędwiczki!!! A z sosem śliwkowym nigdy nie miałam okazji spróbować! Czas najwyższy spróbować! Pozdrawiam
mamypasje.blogspot.com/
a czy np jak wracam pozno z pracy to czy moge wczesniej np rano podsnmazyc poledwiczki i wieczorem dopiero dosmazyc i zaczac dusic czy nie mozna tak?
Można obsmażyć szybko ze wszystkich stron, potem zawinąć w folię aluminiową i wieczorem ją jeszcze dusić