Pstrąg z grilla
- 2 pstrągi
- sól i pieprz
- 1 limonka
- oliwa z oliwek
- duży pęczek świeżej natki pietruszki lub świeżej kolendry
TO CI SIĘ PRZYDA
- folia aluminiowa
- ręcznik papierowy
Porada szefa kuchni
Tego pstrąga możesz upiec na kilka sposobów. Na grillu świetnie Ci się sprawdzi folia aluminiowa lub specjalny koszyk do grillowania ryb. Możesz także je przygotować w piekarniku lub na patelni grillowej. Piekarnik również wymaga użycia folii, natomiast patelnia już nie. W piekarniku piecz w temp. 190 st. C., a po 10 minutach zwiększ temperaturę do 200 stopni i przy rozchylonej folii pozwól aby się przyrumienił jeszcze bardziej.
Pstrąg z grilla przepis
- Zioła opłucz pod bieżącą wodą, a następnie otrząśnij z nich pozostałą wodę
- Następnie drobno je posiekaj i przełóż do miseczki. Dopraw solą z pieprzem i wymieszaj z oliwą.
- Ryby dokładnie oczyść z zewnątrz i wewnątrz zimną, bieżącą wodą. Ostrzem noża zeskrob pozostały śluz i łuski od ogona aż do głowy.
- Gotowe ryby osusz ręcznikiem papierowym i delikatnie natnij na skórze na krzyż po obu stronach.
- Pstrągi dokładnie wysmaruj z zewnątrz i w środku oliwą z ziołami.
- Limonkę pokrój w plasterki i rozłóż na pociętej skórze.
- Całość zawiń w folię aluminiową i połóz na grillu na 12 minut.
- Po tym czasie odwiń folię i piecz jeszcze przez 4 minuty.