Sałatka z jajek


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 8 jajek
  • 1 brokuł
  • średni słoik papryki marynowanej
  • mała puszka kukurydzy
  • szczypiorek
  • 5 ogórków konserwowych
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g szynki
  • 3 kromki chleba
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie
  • słodka i ostra papryka mielona
  • oliwa
  • Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka musztardy

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sito
  • garnek do gotowania na parze lub sama nakładka

Wspaniała sałatka z jajek to doskonały wybór na różnego rodzaju przyjęcia. Szybka w przygotowaniu i do tego niezwykle smaczna. Poznajcie sposób na wyborną sałatkę z jajek.

Sałatka z jajek przepis

  1. Jajka włóż do garnka, dodaj 2 łyżeczki soli i zalej zimną wodą. postaw na palniku i na średniej mocy gotuj 8 minut od momentu zagotowania.
  2. Do garnka wlej wodę i zagotuj.
  3. Brokuł opłucz i rozdrobnij na mniejsze różyczki. Włóż do górnej części garnka do gotowania na parze i paruj 8 minut. Następnie różyczki brokuła zlej zimną wodą aby wystygły i pozostaw na sicie aby odciekły z wody.
  4. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszaj a osobnej miseczce.
  5. Kromki chleba pokrój w kostkę i przypraw solą, paprykami w proszku i ziołami prowansalskimi.
  6. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż chleb aż uzyskasz chrupiące grzanki.
  7. Ser i szynkę pokrój w kostkę o boku 0,5 cm.
  8. Jajka obierz ze skorupek i pokrój na ósemki.
  9. Z kukurydzy odlej zalewę.
  10. Paprykę odsącz i pokrój w kostkę o grubości 0,5 cm.
  11. Ogórka przekrój na pół a następnie w półksiężyce.
  12. Wszystkie warzywa wymieszaj razem z sosem w misce, a na wierzchu rozłóż pokrojone cząstki jajek.