Kurczak na butelce
- 1 cały kurczak ( 1 - 1,5 kg )
- sól i pieprz
- majeranek
- estragon
- cząber
- mielona słodka i ostra papryka
- 100 ml oleju
- 1 butelka jasnego piwa
TO CI SIĘ PRZYDA
- pergamin do pieczenia
- folia spożywcza
Porada szefa kuchni
Do kurczaka na butelce możesz użyć jakiegokolwiek piwa sobie zażyczysz. w sklepach coraz częściej można znaleźć bardzo szeroką gamę piw regionalnych z Polski i zagranicy. Gorąco zachęcam do eksperymentowania z gatunkami piw, bo być może uda Wam się znaleźć nowy, lepszy smak tego dania. Na początek proponuję piwa pszeniczne, jasne i miodowe.
Kurczak na butelce przepis
- Do miseczki wlej olej i dorzuć po jednej płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, majeranku, cząbru, estragonu i obydwu papryk. Całość dokładnie wymieszaj.
- Gotową marynatą, w dużej misce dokładnie natrzyj kurczaka w wewnątrz i zewnątrz. Szczelnie zakryj folią spożywczą i włóż do lodówki najlepiej na całą noc (dla niecierpliwych 3 godziny wystarczą).
- Następnie wyciągnij kurczaka wcześniej aby przed włożeniem do pieca osiągnął pokojową temperaturę.
- Piekarnik ustaw na termoobieg i rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Butelkę z piwem dokładnie umyj i pozbądź się resztki kleju i etykiet.
- Następnie otwórz butelkę i nabij od spodu kurczaka tak aby szyjka wystawała ponad korpus (nie używaj do tego przepisu piwa w puszce - aluminium w wysokiej temperaturze jest rakotwórcze). Dobieraj butelki wysokością do wielkości kurczaka, szyjka musi wystawać na ok. 3 cm.
- Ustaw kurczaka na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i wylej na nią odrobinę wody. Całość włóż do pieca na godzinę jeśli kurczak waży 1 kg, na półtorej godziny jeśli waży 1,5 kg, na 2 godziny jeśli waży 2 kg, itd.
- Gdy piwo przestanie samoistnie wylewać się z butelki, wystarczy co 20 minut wsypać do środka 1/3 łyżeczki soli. To spowoduje że płyn obleje ponownie mięso.
- Pod koniec pieczenia wbij nóż w przestrzeń pomiędzy nóżką a tułowiem. Jeśli wypłynie przezroczysty płyn, oznacza to, że kurczak jest gotowy.
Mam pytanie. Czy w piekarniku gazowym też wyjdzie? Jak długo- w przybliżeniu- trzeba wówczas piec, no i jak zdjąć z tej butelki by poszło zgrabnie i bez oparzeń?
polecam piec podobnie, po wyznaczonym czasie naciąć przestrzeń między nóżką i tułowiem i zobaczyć czy wypływa przezroczysty płyn. Najlepiej piec na oko. Kurczaka wyjmujemy we dwójkę, jedna osoba trzyma przez szmatkę lub papierowe ręczniki dół butelki, druga osoba wyjmuje kurczaka również za pomocą papierowych ręczników.