Pasta z oliwek – Tapenada


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • mały słoik czarnych oliwek (ok. 25 oliwek)
  • 5 filetów anchois
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • 1/3 papryczki chili
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta tymianku
  • 1 łyżka pietruszki
  • ew. 1 łyżka kaparów

TO CI SIĘ PRZYDA

  • wysokie naczynie
  • blender

Wspaniały przepis dla wszystkich miłośników oliwek - tapenada, czyli pasta z oliwek. Pokochają ją nawet zagorzali przeciwnicy oliwek. Polecam gorąco na przyjęcia.

Pasta z oliwek – Tapenada przepis

  1. Odsącz oliwki z zalewy i wrzuć do wysokiego naczynia.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, fileciki anchois, drobno posiekaną 1/3 papryczki chili.
  3. Wrzuć jeszcze 1 łyżkę drobno posiekanej natki pietruszki, odrobinę soli. Możesz również dodać 1 łyżkę kaparów.
  4. Wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i zblenduj, aby całość ładnie się połączyła. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj jej jeszcze odrobinę.
  5. Masę blenduj aż stanie się gęsta i zbita.
  6. Włóż do lodówki na 1 godzinę, aby tapenada się przegryzła.