Karpatka
Ciasto:
- 135 g mąki pszennej typ 450
- 100 g masła
- 4 jajka
- sól
- ½ łaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml wody
Krem:
- 200 g masła
- 720 ml mleka
- 150 g cukru
- 1 laska wanilii
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
TO CI SIĘ PRZYDA
- drewniana gałka
- sito
- forma do ciasta
- pergamin
- mikser
- trzepaczka
- drewniana szpatułka
Karpatka przepis
- Go garnka wlej wodę, dodaj masło i szczyptę soli. Garnek postaw na palniku i gotuj na małej mocy aż składniki się połączą. Następnie dodaj do garnka przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszaj drewnianą gałką ok 3 minut
- Następnie zdejmij całość z palnika i wystudź do ok 70 stopni C.
- Miksuj ciasto mikserem na wysokich obrotach i dodawaj po 1 jajku.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 210 stopni C z termoobiegiem.
- Powstałą gęstą masę podziel na pół i wyłóż na dwóch pergaminach wielkości standardowej blaszki. Warstwa będzie dość cienka, ok. 0,5 cm.
- Masę rozkładaj i wyrównuj zwilżoną drewnianą szpatułką. Łyżką w kilku miejscach dotknij ciasta i wyciągnij j w górę aby powstały spiczaste wierzchołki.
- Przygotowane masy włóż do pieca. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i dosuszaj je przez 15 – 20 minut, aż nabierze lekko złocistego koloru.
- Wanilię przetnij wzdłuż i wydrąż z niej ziarenka przy pomocy końcówki noża.
- Zagotuj w garnku mleko na krem (pozostaw ok. pół szklanki), dodaj do niego cukier i wanilię z ziarenkami. Gotuj 10 minut.
- Z pozostałej części mleka, 3 żółtek oraz mąk zrób zawiesinę, intensywnie mieszając je trzepaczką w miseczce.
- Następnie wyjmij laskę wanilii i wlej zawiesinę mączną. Cały czas intensywnie mieszaj trzepaczką. Gotuj 3 minuty
- Następnie masę budyniową wystudź w zimnej kąpieli wodnej.
- Gotowe ciasto wystudź.
- Masło w temperaturze pokojowej utrzyj mikserem. Kolejno dodając do niego po 2 łyżki budyniu mieszaj całość łyżką.
- Gotową masę rozłóż na pierwszy płat ciasta i przykryj drugim. Ciasto włóż do lodówki na 2 godziny.
- Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki.
Witam,ciasto przygotowane jest na jaki rozmiar blachy do pieczenia? pozdrawiam