Sałatka z surimi


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 torebka ryżu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 7 ogórków konserwowych
  • 1 opakowanie surimi
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 100 g migdałów
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • sól i pieprz

Surimi, ta egzotyczna nazwa nie oznacza ni mniej ni więcej tylko mielone mięso białych ryb. Pewnie znane jest najbardziej wśród zwolenników Dukana, ponieważ jest jednym z częściej jedzonych potraw w trakcie diety. Dziś surimi ze słonecznikiem i migdałami.

Sałatka z surimi przepis

  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie go odsącz i odstaw aby wystygł.
  2. Na suchej, rozgrzanej patelni upraż słonecznik aż będzie przyrumieniony.
  3. Na osobnej suchej patelni upraż delikatnie migdały z cukrem.
  4. Ogórki pokrój w większą kostkę.
  5. Surimi pokrój na 1 cm plastry.
  6. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  7. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce i dopraw solą z pieprzem.