Modra kapusta - klasyk kuchni śląskiej. Poznaj wersję, która zachwyci Ciebie i Twoich gości. Przepis na czerwoną kapustę z dodatkiem żurawiny i boczku, a także odrobiny czerwonego wina jest oparty na najstarszych książkach kucharskich z lekką nutką fusion.
Modra kapusta przepis
Obierz kapustę z 2 pierwszych warstw i posiekaj w paski nożem lub na szatkownicy. Zagotuj wodę w garnku i wrzuć do niej kapustę. Gotuj, aż będzie al dente. Następnie odcedź i zostaw, aż się ostudzi.
Pokrój boczek w niewielką kostkę.
Obierz i posiekaj cebulę.
Wrzuć boczek z odrobiną masła na zimną patelnię. Smaż aż zrobią się skwarki, a wtedy dodaj cebulę i szklij ją przez 4 minuty.
Wrzuć do tego kapustę i przesmażaj chwilę.
Zetrzyj jabłko na tarce.
Zawartość patelni podlej winem i dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, żurawinę oraz odrobinę cukru i jabłko. Całość duś przez 15 minut pod przykryciem.
Zdejmij pokrywkę i pozwól, aby pozostały płyn odparował.
Dodałem ocet na oko – straciłem wzrok, kapusa mi nie smakuje..no i wino w kapuście .. Klasyka na Śląsku..
kolsaj
2014/02/09 13:11
Dziękuję za super przepis, rodzina byla zachwycona; )
halina
2014/04/22 15:38
Ten przepis jest doskonaly, kapusta wyszla wysmienita /1-szy raz w zyciu robilam/, dziekuje bardzo. Teraz zagosci na stale na naszym stole :-)
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Dodałem ocet na oko – straciłem wzrok, kapusa mi nie smakuje..no i wino w kapuście .. Klasyka na Śląsku..
Dziękuję za super przepis, rodzina byla zachwycona; )
Ten przepis jest doskonaly, kapusta wyszla wysmienita /1-szy raz w zyciu robilam/, dziekuje bardzo. Teraz zagosci na stale na naszym stole :-)