Oryginalna lasagne bolognese
- 6 płatów makaronu Lasagne
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 100 g boczku typu Pancetta
- 3 gałązki selera naciowego
- oliwa
- 1 puszka pomidorów
- 150 ml wytrawnego czerwonego wina
- 240 ml bulionu wołowego
- 240 ml mleka
- 1 duża czerwona cebula
- 1 marchew
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 ząbków czosnku
- tymianek
- oregano
- bazylia
- sól i pieprz
Beszamel:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 400 ml zimnego mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- biały pieprz
- 200 g parmezanu
TO CI SIĘ PRZYDA
- forma do keksa
- trzepaczka
Oryginalna lasagne bolognese przepis
- Boczek pokrój w drobną kostkę.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę i czosnek posiekaj w drobna kostkę.
- Seler pokrój w cienkie plasterki.
- Do garnka ustawionego na włączonym na średnią moc palniku wlej 2 łyżki oliwy i gdy będzie gorąca dodajemy cebulę oraz boczek. Smaż aż całość się lekko zarumieni.
- Następnie dorzuć mięso wołowe i przysmaż je, aż będzie mocno zarumienione.
- Po 4 minutach wlej do garnka wino i przystąp do deglasacji, czyli za pomocą drewnianej szpatułki zeskrob kawałki mięsa, które przywarły do dna naczynia i całość dokładnie wymieszaj.
- Gdy alkohol wyparuje dodaj posiekane ząbki czosnku seler naciowy oraz marchew. Całość zalewamy bulionem, mlekiem i puszką pomidorów. Doprawiamy solą, pieprzem, oraz tymiankiem, bazylią i oregano. Przykryj i duś na małej mocy palnika przez 3 godziny.
- Na sam koniec duszenia dodaj 2 łyżki przesianej mąki pszennej.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni C.
- Do garnka wrzuć 2 łyżki masła i gdy się rozpuści dodaj 2 łyżki mąki. Mieszaj całość w celu uzyskania jasnej zasmażki.
- Następnie wlej zimne mleko i intensywnie mieszaj trzepaczką. Gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje do konsystencji kwaśnej śmietany. Doprawi go solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Spód formy lekko podlej oliwą i ułóż na niej dwa płaty makaronu, jeden obok drugiego.
- Układaj w kolejności:
- beszamel
- trochę startego parmezanu
- 1/2 mięsnego sosu wołowego
- płaty makaronu,
- beszamel
- stary parmezan
- sos wołowego
- makaron
- beszamel
- spora warstwa parmezanu.
po prostu super-dzieki
niesamowite Jolanta