Domowe eklerki
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g margaryny
- 25 g smalcu
- 4 jajka
- 140 ml wody
Krem:
- 1 laska wanilii
- 600 ml mleka
- 6 jajek
- 120 g cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 mleczna czekolada
TO CI SIĘ PRZYDA
- rękaw cukierniczy lub szpryca
- sito
- duża miska
- mikser
- papier do pieczenia
Domowe eklerki przepis
- Do garnka wlej wodę, dodaj smalec i masło. Postaw na palniku włączonym na średnią moc i zagotuj. Następnie zdejmij z palnika i przesiej do środka mąkę. Całość od razu intensywnie mieszaj drewnianą łyżką i ponownie postaw na palniku na 3 minuty.
- Następnie całość zdejmij z palnika i poczekaj aż ostygnie do temperatury 60 stopni C. Gdy osiągnie tą temperaturę dodawaj po jednym jajku cały czas miksując na średnich obrotach ( po 15 minutach powinna powstać gęsta, jednolita masa ).
- Na blasze do pieczenia rozłóż pergamin. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C.
- Następnie nałóż całe ciasto do rękawa cukierniczego z dziurą o średnicy 1 cm i wyciśnij na pergamin odcinki o długości 8 cm i wysokości 2 cm. Rozkładaj je szeroko od siebie ponieważ podczas pieczenia bardzo urosną. Od razu włóż blachę do pieczenia.
- Przez pierwsze 10 minut nie można uchylać drzwiczek, bo upadną. Piecz je ok. 25 minut, jeśli po 15 minutach zaczną zbyt się rumienić zmniejsz do temperatury 180 st. C. i je jeszcze susz je po pieczeniu przez 8 minut
- Laskę wanilii przetnij na pół i wydrąż z niej nasionka.
- Do rondla wlej nie całe mleko ( zostaw pół szklanki ), dodaj wanilię razem z ziarenkami i cukier. Gotuj całość a małej mocy palnika przez 10 minut.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- W pozostałym zimnym mleku wymieszaj ze sobą mąki i jajka na gładką masę.
- Po podanym czasie gotowania wyjmij laskę wanilii i wlej mleko z mąkami intensywnie mieszając trzepaczką. Gotuj kilka chwil, aż do uzyskania budyniu.
- Następnie wystudź krem do temperatury pokojowej.
- Chłodne eklerki przekrój na pół i nadziewaj kremem waniliowym przy pomocy szprycy.
- Na koniec eklerki polej z wierzchu odrobiną rozpuszczonej czekolady.