Karczek pieczony


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg karkówki
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki kolendry w ziarnach
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki chili
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka tymianek
  • 1 łyżka majeranku
  • 10 ząbków czosnku
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 5 łyżek oleju

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender

Karczek pieczony jako podstawa uśmiechu na twarzy każdego prawdziwego mężczyzny. Szerokie spektrum doskonałości przepisu oparte na dogłębnej analizie organoleptycznej. Praca poparta przykładami.

Karczek pieczony przepis

  1. Karczek dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. W moździerzu utrzyj ziarna kolendry, rozmaryn i tymianek.
  3. Do miseczki wlej olej, dodaj musztardę, miód i wszystkie przyprawy. Całość wymieszaj na gładką, masę.
  4. Gotową marynatą dokładnie natrzyj cały kawałek mięsa.
  5. Ząbki czosnku obierz i poprzecinaj wzdłuż na pół.
  6. Ostrym, cienkim nożem zrób tyle nakłuć w karczku ile masz połówek czosnku i powkładaj je tak aby nie wystawały. Następnie szczelnie zawiń mięso i włóż do lodówki na 3 godziny ( najlepszy smak będzie gdy karkówką będzie się marynowała całą noc ).
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  8. Weź spory kawałek rękawa do pieczenia, zakręć jeden z końców, połącz klipsem i obróć folię tak, aby jej zszycie było na górze.
  9. Na dnie rękawa ułóż plastry cebuli, a na nich połóż karczek i zalej całość winem.
  10. Wyciśnij pozostałe powietrze z folii i zepnij drugi koniec. Gotowy rękaw z mięsem włóż do pieca i piecz zgodnie z zasadą 1 kg – 1 godzina, 1,5 kg – 1,5 godziny, 2 kg – 2 godziny.
  11. Na ostatnie 15 minut pieczenia rozetnij górę folii i przyrumień na opcji grillowania.
  12. Powstały sos razem z przyprawami i cebulą przeżuć do garnka i dolej szklankę zimnej wody. Zblenduj na gładką konsystencję i zagotuj.
  13. Pieczony karczek krój na plastry o grubości 1 cm i podawaj z powstałym sosem pieczeniowym.