Karczek pieczony
- 1 kg karkówki
- 2 duże cebule
- 2 łyżki kolendry w ziarnach
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki chili
- sól i pieprz
- 1 łyżka rozmarynu
- 1 łyżka tymianek
- 1 łyżka majeranku
- 10 ząbków czosnku
- 150 ml wytrawnego czerwonego wina
- 5 łyżek oleju
TO CI SIĘ PRZYDA
- blender
Karczek pieczony przepis
- Karczek dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- W moździerzu utrzyj ziarna kolendry, rozmaryn i tymianek.
- Do miseczki wlej olej, dodaj musztardę, miód i wszystkie przyprawy. Całość wymieszaj na gładką, masę.
- Gotową marynatą dokładnie natrzyj cały kawałek mięsa.
- Ząbki czosnku obierz i poprzecinaj wzdłuż na pół.
- Ostrym, cienkim nożem zrób tyle nakłuć w karczku ile masz połówek czosnku i powkładaj je tak aby nie wystawały. Następnie szczelnie zawiń mięso i włóż do lodówki na 3 godziny ( najlepszy smak będzie gdy karkówką będzie się marynowała całą noc ).
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Weź spory kawałek rękawa do pieczenia, zakręć jeden z końców, połącz klipsem i obróć folię tak, aby jej zszycie było na górze.
- Na dnie rękawa ułóż plastry cebuli, a na nich połóż karczek i zalej całość winem.
- Wyciśnij pozostałe powietrze z folii i zepnij drugi koniec. Gotowy rękaw z mięsem włóż do pieca i piecz zgodnie z zasadą 1 kg – 1 godzina, 1,5 kg – 1,5 godziny, 2 kg – 2 godziny.
- Na ostatnie 15 minut pieczenia rozetnij górę folii i przyrumień na opcji grillowania.
- Powstały sos razem z przyprawami i cebulą przeżuć do garnka i dolej szklankę zimnej wody. Zblenduj na gładką konsystencję i zagotuj.
- Pieczony karczek krój na plastry o grubości 1 cm i podawaj z powstałym sosem pieczeniowym.
Mięsko przepyszne!!!! Troszkę za długo się piekło i się rozwalało ale i tak było rewelacyjne. Polecam wszystkim, u nas napewno jeszcze nie raz zagości:-D