Czerwone pesto


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 mały słoiczek pomidorów suszonych
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki orzeszków pinii/słonecznika
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 doniczka bazylii
  • sól pieprz
  • 400 g makaronu spaghetti

Porada szefa kuchni

Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć oliwy spod pomidorów. Bazylię umyj dzień wcześniej, dzięki temu wszystkie olejki aromatyczne będą intensywniej oddziaływać.

Przepis na prawdziwe czerwone pesto z suszonych pomidorów. Intensywność pomidorów, smak Południa Europy, poznajcie sekret tego prostego dania.

Czerwone pesto przepis

  1. Zaczynamy od nastawienia dużej ilości wody na makaron.
  2. Parmezan zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Orzechy lub pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
  4. Następnie do wysokiego naczynia wrzuć listki bazylii z całej doniczki, suszone pomidory, orzeszki lub słonecznik, parmezan i przeciśnięty przez praskę niewielki ząbek czosnku.
  5. Dodaj oliwę i dopraw solą z pieprzem.
  6. Całość zblenduj na nie całkiem gładką masę.
  7. Do większego garnka wlej wodę i zagotuj.
  8. Do wrzątku wsyp sporo soli oraz odrobinę oliwy. Od razu wrzuć także makaron spaghetti.
  9. Gotuj 1 minutę mniej niż podano na opakowaniu.
  10. następnie go odcedź, ale nie hartuj zimną wodą.
  11. Na patelni podgrzej pesto i dodaj makaron - przesmaż i ewentualnie dolewamy oliwy.
  12. Dopraw solą i gotowe.
  13. Danie posyp startym parmezanem.