Czerwone pesto
- 1 mały słoiczek pomidorów suszonych
- 3 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki orzeszków pinii/słonecznika
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 doniczka bazylii
- sól pieprz
- 400 g makaronu spaghetti
Porada szefa kuchni
Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć oliwy spod pomidorów. Bazylię umyj dzień wcześniej, dzięki temu wszystkie olejki aromatyczne będą intensywniej oddziaływać.
Czerwone pesto przepis
- Zaczynamy od nastawienia dużej ilości wody na makaron.
- Parmezan zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Orzechy lub pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
- Następnie do wysokiego naczynia wrzuć listki bazylii z całej doniczki, suszone pomidory, orzeszki lub słonecznik, parmezan i przeciśnięty przez praskę niewielki ząbek czosnku.
- Dodaj oliwę i dopraw solą z pieprzem.
- Całość zblenduj na nie całkiem gładką masę.
- Do większego garnka wlej wodę i zagotuj.
- Do wrzątku wsyp sporo soli oraz odrobinę oliwy. Od razu wrzuć także makaron spaghetti.
- Gotuj 1 minutę mniej niż podano na opakowaniu.
- następnie go odcedź, ale nie hartuj zimną wodą.
- Na patelni podgrzej pesto i dodaj makaron - przesmaż i ewentualnie dolewamy oliwy.
- Dopraw solą i gotowe.
- Danie posyp startym parmezanem.
Pycha :)