Tarta z jabłkami
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
Mus jabłkowy:
- 1 kg jabłek Lobo
- 1 cytryna
- cukier
Wierzch jabłkowy:
- 3 jabłka szara reneta
- cukier puder
- cukier kryształ
- cynamon
- woda sok z cytryny
TO CI SIĘ PRZYDA
- forma 25 cm
- stolnica
- wałek
- pergamin
- fasola do dociśnięcia ciasta
- folia spożywcza
- obieraczka
- tarka o drobnych oczkach
Tarta z jabłkami przepis
- Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj jajko, cukier waniliowy i pokrojone na małe kawałki masło. Całość siekaj do momentu aż masło będzie wielkości ziaren ryżu i zmiesza się z pozostałymi składnikami. Następnie ugniataj ciasto nadgarstkami.
- Ciasto uformuj w kulę i owiń folia spożywczą. Włóż do lodówki na 30 minut.
- Obierz jabłka Lobo (lub dowolna inna odmiana, która łatwo da się rozgotować). Wrzuć je do miski z zimną wodą z odrobiną soku z cytryny - aby nie ściemniały. Następnie zetrzyj je na najdrobniejszych okach tarki.
- Starte jabłka włóż do garnka i praż przez 15 minut wraz z cukrem i sokiem z cytryny.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C – grzałka dolna i górna.
- Ciasto rozwałkuj do grubości 0,5 cm, zroluj na wałek i przełóż do formy. W formie ciasto rozłóż i wyrównaj, a środek ponakłuwaj widelcem. Nadmiar ciasta przytnij.
- Na ciasto rozłóż pergamin i wysyp na niego fasolę. W takiej formie ciasto włóż do piekarnika na 20 minut. W połowie pieczenia wyjmij pergamin z fasolą.
- Obieramy jabłka Szarą Reneta i wrzuć do zakwaszonej wody z sokiem z cytryny.
- Następnie wytnij cienkie półksiężyce, które ponownie namocz w tej samej wodzie.
- Na gotowy spód wyłóż mus jabłkowy, a na niego wachlarz/rozeta z szarej renety, którą obficie posyp cukrem pudrem.
- Całość piecz w 180 st. C przez 15 minut, aż jabłka lekko się skarmelizują.
- Gotową tartę posyp cukrem kryształowym zmieszanym z cynamonem.
Ostatnio wypróbowałam przepis na rewelacyjną szarlotkę (właśnie robię ją po raz drugi) ale teraz w kolejce tarta – ta wygląda smakowicie. :)